Световната банка: Само 10% от напоителните ви канали действат

Министър Димитър Греков заяви пред Репник, че възстановяването на хидромелиорациите е приоритет в мандата му
1.3 милиарда лева са нужни за изграждането на нова водна система
Маркус Репник, Световна банка

Маркус Репник обеща Световната банка да помогне за създадането на нови хидромелиорации

„Само 10% от напоителната система на България е запазена. Нужно е изграждане на

Димитър Греков

Министър Греков смята, че създаването на нови водни системи е неотложна задача

нови и по-модерни съоръжения.“ Това заяви ръководителят на постоянното представителство на Световната банка у нас Маркус Репник на срещата си днес със земеделския министър проф. Димитър Греков.

Агроминистърът потвърди, че съживяването на хидромелиоративната система е сред  основните приоритети в мандата му и ще разчита на подкрепата на банката.

Министър Греков бе категоричен, че системата за хидромелиорации е унищожена и ще трябва да се създава нова. „Съзнавам, че това е много трудна задача, ще струва много, но българската природа и защитата на земеделските ни стопани са много по-важни задачи от всеки финансов ресурс.” Министърът отбеляза, че решението за спирането на погрома в „Напоителни системи” е навременно. Наскоро той издаде заповед, с която забрани унищожаването на напоително-отводнителните тръби. „Както Маркус Репник отбеляза, останали са едва 10% от напоителните ни системи, нужна е бърза и адекватна работа за спасяване”, потвърди проф. Греков. 

Маркус Репник заяви незабавната готовност на Световната банка да започне сътрудничество в сектор напояване. Адекватните бързи действия и на двете страни са необходими заради важността на сектора, както при производството на земеделски култури, така и при животновъдството за напояването на пасищата.

В края на април служебният министър проф. Иван Станков също имаше преговори с представители на Световната банка. Тогава той заяви, че са необходими около 1.3 милиарда лева на нова водна система. Проф. Станков също бе ужасен от състоянието на напоителната и отводнителната мрежа. Бе съобщено, че ведомството ще влезе в процедура по изработването на проект.

Анализ на състоянието на напоителните системи, извършен от икономическото министерство отчете, че напоителните канали са в трагично състояние. Те са градени през 1940-1980 г. и оттогава досега са им извършвани само частични ремонти. Някои помпени станции пък са от 1938 г., а като цяло всички са стари, неефективни и периодично ограбвани.

ПРЕГОВОРИ ЗА ДРУГИ ПАРИ

Сред обсъжданите днес теми между проф. Греков и Маркус Репник бе и необходимостта на страната ни от ранно пожароизвестяване. „Едно огнище се гаси много по-лесно от един голям пожар”, посочи министърът. Той подчерта, че е наясно с високите разходи по осъществяване на такъв проект, но природата е по-скъпа от всичко и действията са оправдани. 

Маркус Репник изрази готовността на Световната банка да подкрепи също и българското биоземеделие, за което България има потенциал с добрите си почвено-климатчни условия.

 

Leave a Comment