Иван Романов: Вече 28 години „ИМБО“ е в непрекъснат възход

Иван Романов е управител на дружеството със седалище в Раковски „ИМБО“ООД. Фирмата се занимава с търговия на стоки за селското стопанство, но също така предлага и строителни материали. Заема площта на голям хипермаркет и е предпочитано място за избор на продукти не само на клиенти от Пловдивска област, но и от цяла Южна България. Наскоро „ИМБО“ отпразнува 31 години от създаването си.

Телефон за контакт: +359 88 951 9721

Фирмата започна през 1990 г. с торове, разшири дейността си с продукти за растителна защита и със семена

Иван Романов

Иван Романов, управител на „ИМБО“, пред Агро Пловдив

Г-н Романов, 28 години е една наистина почтена възраст за фирма в днешното време, в което наблюдаваме непрекъснатото появяване на нови дружества, които след година-две изчезват от пазара. Какъв беше стартът на „ИМБО“?

Създадохме фирмата на 30 октомври 1990 г. Регистрирахме я с основната цел да предложим на земеделците торове. Както знаете, в община Раковски има много земеделска земя, а каквото и да произвеждаш , не можеш да добиеш добра реколта без торове. Закупихме склад и в последствие той беше разширен и обособен в голям търговски комплекс.

На каква площ е търговският обект?

Разполагаме с общо 10 дка, от които 4 дка са покрити. Това ни позволи постепенно да разширим асортимента. Обекта превърнахме в магазини с различно предназначение -агроаптека, склад за строителни материали, склад дребна железария и бяла техника, и съответно склад торове.

Какви земеделски стоки продавате?

Предлагаме голямо разнообразие на торове на наши и чужди фирми. Продаваме на едро и на дребно на клиенти от цялата страна. Дори имаме и износ. Осигуряваме огромно предлагане на препарати за растителна защита както за по-малки, така и за по-големи стопанства. Разполагаме и със семена. В последните няколко години сме дистрибутор на прикачния инвентар на  завод „Велес-Агро“-Украйна.

Паралелно с търговската дейност влязохме в областта на земеделието.

С какво?

Създадохме овощна градина –сини сливи с площ 650 дка. Заедно с други колеги  сме първата в страната група на производители за Плодове и зеленчуци – „Фрут логистик“. И така успяхме да създадем  база за съхранение, пакетиране и маркетинг, и да закупим нова селскоктопанска техника.

Коя година беше най-силна през тези 28 г.?

Не мога да отговоря конкретно, защото досега не е имало година, в която да не отчетем ръст на приходите. Непрекъснато увеличаваме клиентите си, така сме си взаимно полезни и заедно напредваме в бизнеса. Понякога се случва да преустановим някоя от дейностите, защото преценяваме, че е рискова. Но предлагаме нови и нови неща, не стоим на едно място, защото в търговията е така. Ето сега например за първи път ще започнем да предлагаме  продукт срещу измръзване на овощни, зеленчуци, цветя и други култури от късни пролетни слани. Те са нещо страшно и всяка година ги има. Случвало се е да ни оставят и без килограм реколта. Миналата година пробвах този продукт – Антифрост, в сливовото насаждение и се уверих с очите си, че работи. Затова сега решихме отново да използваме същия продукт този път върху целия сливов масив. Надявам се, че ще защитя не само нашата градина, но и реколтата на други колеги, които решат да ползват уникалния продукт.

Leave a Comment