Житните и рапицата имат нужда от помощ, за да превъзмогнат слабия старт през есента

Какво препоръчва Лебозол®

Житни култури

Николай Желев, ЛебозолЗаради почти повсеместната есенна суша, житните изостанаха в своето развитие. В доста области житните поникнаха преди месец и в момента започват да братят. Това е стрес за тях, коментира Николай Желев, регионален представител на компанията за листни торове Лебозол® за Югоизточна България.

Какво можем да направим за тези полета? Трябва да стимулираме житните посеви да братят. Необходимо е да имат поне три листенца, за да се включим с продукти. Тук Аминозол® – нашият топ продукт, в който има единствено аминокиселини, може да помогне. Аминозол® е с антистресово действие. Дори житните култури да изглеждат в момента с добре оцветени листа, те са забавени в развитието си. Аминозол® е много подходящ, тъй като въздейства и на растежа на кореновата система.

Другите продукти, които трябва да се приложат, са тези с високо съдържание на фосфор. Това е макроелементът, който директно влия на нарастването на кореновата система. Образува се вторична коренова система и след това се появяват братята. В момента надземната част при житните леко изпреварва в развитието си подземната, а това е един допълнителен стрес, защото коренът не може да осигури развитието на надземната част. Затова чрез употребата на листни торове помагаме на растението да се развива балансирано. Нашият продукт, който съдържа повече фосфор, е НутриФос. Той е абсолютно нов за България и идва у нас след тригодишно изпитване на немския пазар. Дозата е от 150-250 мл/дка.

За пшениците, които са в малко по-добро състояние, можем успешно да приложим продукта НитроМикс. Той също е нов за България. Продуктът съдържа мед, манган, цинк и азот. Именно медта, манганът и цинкът определят бъдещите добиви, които сега се залагат при житните култури. До формирането на първи възел трите елемента влияят върху добива, който фермерите ще получат при жътва. Освен четирите елемента, НитриМикс съдържа и аминокиселините, които са в Аминозол.

Маслодайна рапица

Валентина Петрова, ЛебозолЕсента беше доста суха. Рапицата бе навреме засята, но там където не заваля след сеитба, нещата изглеждаха доста зле, върна лентата търговският директор на Лебозол Валентина Петрова. В някои райони имаше кратки есенни дъждове, което повлия добре на маслодайната култура – растенията се вкорениха, направиха розетка. Някои земеделци, които предпочитат продуктите на Лебозол®, приложиха Лебозол – Бор в 200 мл за добро презимуване на рапица, която вече е формирала 3-4 листа. Другият продукт, който бе използван, е МангАмино и съдържа манган, сяра, цинк и Аминозол® в доза 200 мл.

Днес не установяваме измръзване на рапици, тъй като зимата бе мека и на места почти безснежна, продължи търговският директор. Там, където през есента имахме слаби посеви, такива са и в момента. Вегетацията им е доста слаба.

Лебозол® предлага два варианта за подпомагане на посевите. Единият е за по-добре развитите рапични полета, вторият за тези, които са със забавено развитие.

За добре развитата рапица във фаза 5-7 лист, която в момента се е събудила, ние препоръчваме продукта Маг С СК , богат на магнезий и сяра. Тук целим добро формиране на цветоносния бутон и залагане на много добри разклонения в доза 250 мл/дка. Друг вариант е ВИТАЛоСол®ГОЛД в доза 200 мл/дка. Той съдържа мед, манган и сяра, като и тук продуктът дава сила за създаване на повече разклонения, за динамизиране на ензимните процеси, разполагане още в начална фаза на добре оформени шушулки и повишаване на маслеността в семената. Освен това ВИТАЛоСол®ГОЛД поддържа оптимален воден баланс в растенията, който е много важен, особено ако пролетта е суха. В по-късен етап на развитие на рапицата, след издължаване на цветоносното стебло при жълт бутон и в начало на масов цъфтеж препоръчваме Лебозол – Бор с двуктратно внасяне и в доза 150 мл.

За недобре развитата рапица предлагаме вариант за общо укрепване и стимулиране на растенията – Микс за маслодайни. Той съдържа бор, манган, молибден, калций и сяра. Използва се в доза 200 мл/дка. С него стимулираме развитието на кореновата система, укрепване на надземните части, заздравяване на клетъчните стени и залагане на по-добри разклонения. Това е комплексен продукт за бързо стимулиране на растенията. Към микса силно препоръчваме да се добави и Аминозол® в доза 50 мл, с който рапицата ще преодолее по-бързо стреса, ще се адаптира към пролетта и ще достигне до нормалните фази на развитие за сезона.

Това са универсалните препоръки на Лебозол, препоръчваме при видими симптоми на дефицит, различни стресови ситуации породени от суша, студ, прекомерна влага, хербициден стрес, високи/ниски  pH-стойности на почвата, както и различните изисквания на земеделските производители за постигане на определени резултати или показатели е желателно да се свържат със специалистите на Лебозол® за изготвяне на индивидуална препоръка, каза Валентина Петрова. 

Leave a Comment