Божидар Петков: №1 сме в Европа по малинокомбайни

Тази година малините ще са скъпи, защото бяха съсипани от сланите и доунищожени от градушки, разказа председателят на браншовата организация Божидар Петков

Божидар ПетковБългария е №1 в Европа по прилагане на малинокомбайни, съобщи в Пловдив Божидар Петков, който взе участие в Международни дни на полето. Председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите обясни, че желанието за оборудване с комбайни за прибиране на реколтата се засилило през 2016 г., когато Фондация „Америка за България“ изпрати група малинопроизводители на обучение в САЩ. Там българите видели как американците се справят с проблема „работна ръка“ и се запалили. Родна фирма внесла малинокомбайни от Съединените щати и вече 14 стопанства си служат с тях. Други пък са напът да закупят техниката. Малинокомбайн може да се види на изложението на асоциацията на малинопроизводителите, което ще бъде на 10 юли в град Лозница, когато се провежда и Фестивалът на малината.   

Прибирането на малини с комбайни е оптимална опция, тъй като родните малинари са се специализирани в отглеждането на индустриални сортове, които след беритбата се замразяват и се експортират, поясни Божидар Петков. България е на 3-то място в Европа по производство на индустриални малини, а пазарите ни са в Германия, Холандия, Англия, САЩ и други страни. Председателят допълни, че в повечето случаи фирмите, които имат мощности за замразяване на малини, са и производители. 

България доскоро беше на 3-то място в Европа по производство на индустриална малина.  Произвеждаме малко сортове за прясна консумация, тъй като основните пазари са отдалечени от нас на повече от 2000 км. Западна Европа внася от полезните и вкусни червени плодчета предимно от Испания и Португалия. 

„Очакваме тази година малините да бъдат скъпи, защото реколтата ще бъде по-малка от миналогодишната“, каза Божидар Петков. 

Той обясни, че в лятната малина се наблюдават загуби от измръзвания. На различни места те са в рамките на 30 до 90%. Силните градушки, които бяха в района на Ловеч, са унищожили реколтата от ягоди на 100%, при лятната малина също е имало тотални повреди.

„За есенната малина все още нямаме данни, защото има вероятност, макар и минимална, да оцелеят част от растенията. Но те останаха буквално само по голи пръчки без едно листенце“ описа последствията от градушките в област Ловеч Петков. „Беше голяма дискусия за признаване на 100% щета, защото както комисиите, така и застрахователите, когато има частични остатъци, казват, вредата не е 100%. В момента текат проверките на комисиите за съставяне на протоколи. Все още няма краен резултат. Там, където има тотална щета, се съставят протоколи. Специално при ягодоплодните дори да има 70 или 80% щета в рамките на 2-3 дни след това тръгват болести, които унищожават това, което е останало. Този въпрос ще го поставя на г-жа Десислава Танева“, закани се председателят.

Leave a Comment