Овощните и лозята се нуждаят от спешна защита след прекомерната влага и градушките. С какво да ги опазим?

Точно сега лозята преминават през критични фази, а овощните се борят с гъбни болести

Галин Ганчев, БАСФ

Галин Ганчев, мениджър Трайни насаждения в БАСФ, пред Агро Пловдив

Г-н Ганчев, вие непрекъснато сте в срещи и консултирате овощари и лозари. Какво се случва при трайните насаждения в страната в условията на чести дъждове и градушки?

Климатичната картина над страната през тази година е много непостоянна и динамична. В много райони валежите значително надвишиха месечните норми, докато в други не достигнаха и средните стойности за периода. Градушките вече нанесоха щети на много места, в някои райони пораженията достигнаха 70-80%. Образувалите се рани по насажденията се превръщат в своеобразен „вход“ за болести, които могат да доведат до компрометиране на цялата реколта.

С оглед на конкретните ситуации какви решения предлага БАСФ при лозята и колко често трябва да се третира?

Към настоящия момент лозята преминават през критичните за тях фази – цъфтеж-край на цъфтеж.  В края на цъфтежа освен риска от обикновена и брашнеста мана се явяват и условия за развитие на сиво гниене. Непосредственото решение на БАСФ в тази фаза се нарича Кабрио Топ – един фунгицид, справящ се с трите проблема и подобряващ физиологията на растенията. Препоръчваме следващо третиране 10-14 дни по-късно, в зависимост от климатичните условия с Делан Про + Серкадис. Два иновативни продукта, които действат безупречно срещу обикновена и брашнеста мана дори при тежки метеорологични условия.

А при овощните култури?

При костилковите овощни видове към момента препоръчваме третиране със Сигнум (срещу късно кафяво гниене). Фунгицидът е с най-дълготрайно действие срещу основните болести по костилковите видове.

В семкови, компанията разработи концепцията KISS (Когато Иновацията Сработва в Система). Тя комбинира най-силните активни вещества в една програма за пръскане, която предпазва семковите видове ефикасно от гъбна зараза в най-критичните от заразяване фази. Струпясването и брашнестата мана престават да бъдат проблем, когато срещу тях са изправени иновативните фунгициди – Делан Про, Серкадис и Фабан.

Кои продукти на БАСФ са с по-къс карантинен период и е добре да се използват при наближаваща беритба?

Като социално отговорна компания, всички продукти на БАСФ са напълно съобразени с действащата регулация в Европа и у нас. Конкретно, в момента при черешата някои средноранни сортове достигнаха беритбена зрялост. Фунгицидът на БАСФ за череши е Сигнум и има едва 7 дни карантинен срок.

Как да действат земеделците там, където са паднали градушки?

Времето за реакция след градушка е определящо за справяне с проблема и минимизиране на нанесените вреди. Третирането до 24 часа с мед-съдържащият Акробат Р благоприятства калцирането и зарастването на раните. Той е системно-контактен фунгицид с предпазно и лечебно действие срещу причинителите на обикновени мани.

При костилковите видове, препоръчваме третиране до 24 часа със Сигнум. Това е фунгицид от концепцията AgCelence, спомагащ на насажденията да преодолеят физиологичния стрес, следствие от градушката.

При семковите видове, е необходимо третиране с мед-съдържащ продукт по възможност до 24 часа. Важно е да се съблюдава температурата на въздуха да не надвишава 25-26 градуса, поради опасността от образуване на пригори. За подобряване на физиологията на семковите видове след поражения от градушка препоръчваме и третиране с Делан Про. Фунгицидът стимулира естествените защитни механизми на растенията срещу болести и стрес.

Leave a Comment