Преди 169 г. се ражда Вазов – най-големият в българската литература

Иван ВазовНа 9 юли 1850 г. се ражда майсторът на словото Иван Вазов. Няма българин, който да не познава името му и да не е бил пленен от духа в творбите му. Той е океанът и лодката, върхът и тревата, плачът и смехът на българската литература. Няма художествен стил, в който критиците да не са отбелязали яркото вазово присъствие – поезия, белетристика, романистика, драми, комедии, пътеписи…

А преди 169 г., когато се е родил в Сопот, бащата Минчо Вазов, е имал съвсем практични намерения за сина си. Смятал е да го направи търговец. Но, вари го – печи го, от Иван търговец не ставало.

Биографията на наричания и до днес Патриарх на българската литература, е изключително богата. Като се започне с учителите му – Ботьо Петков в Калофер и Йоаким Груев в Пловдив, през жаждата му за четене, се стига до първата му публикувана творба – стихотворението „Борба“, когато е бил на 20 години. И оттам нататък лавината на огромното му творчество се задвижва.

Вазов е бил и хъш, и учител, и донякъде революционер в годините преди Освобождението. Но е не е спирал да върши това, в което е най-добър – да пише.

След Освобождението е станал съдия в Берковица, депутат от Народната партия, издател на пловдивския вестник „Народний глас“ и на списанията „Наука“ и „Зора“. Иван Вазов пише „Под игото“ в Одеса, където бяга след неуспешния проруски преврат. Но очевидно изкушен от възможностите на политиката, след завръщането си в България отново става депутат, а после и министър на народната просвета.

Той обаче остава в историята не като политик, а като писател, завещал на България невероятно наследство.

Когато писателят умира от сърдечен разрив през 1921 г., новината потапя в скръб цялата страна. Гео Милев, който преди това е осмивал Вазов не веднъж и дори е казвал „Вазовщината трябва да напусне и театъра и литературата“, сяда и пише следното:

„Иван Вазов даде на българския народ неговата литература, създаде българската литература, създаде българския език, като го направи тъй пластичен, щото да може изрази всичките мисли и трептения на човешката душа. Нему следователно българският народ дължи всички онези културни блага, които можа досега да създаде. Нему България дължи своята култура.”

Тази вечер в Сопот ще се състои церемонията по връчването на Националната Вазова награда за литература. 

 

Leave a Comment