След 30 г. у нас ще е толкова топло, колкото е сега на 1000 км на юг

палмаСлед 30 години климатът във всяка точка на Северното полукълбо ще е такъв, какъвто е в момента на 1000 кг на юг от нея. Тоест в Пловдив ще е толкова топло, колкото е в Кайро сега. В най-големия град в Европа – Москва, времето ще е като това в София. Това съобщава водеща статия на „Дойче Веле“, посветена на климатичните промени и цитарана от БГНЕС.

Към 2050 г. ще има рязко затопляне. Мегаполисите в цял свят трябва сериозно да се замислят над проблема. 77% от 520 най-големи градове в близките 30 години ще се сблъскат с рязко затопляне, се казва в изследване на Висшето техническо училище в Цюрих. Резултатите от него са публикувани в изданието Plos One.

В големите градове от Северното полукълбо в бъдеще ще преобладават такива климатични условия, които в момента се наблюдават доста по на юг. В европейските градове температурата през лятото ще бъде по-висока с 3,5 градуса, а през зимата – с над 4,5 градуса. По-конкретно климатът в Лондон ще е като в Мадрид, а в Мадрид – като в мароканския Маракеш.

Изследователите са използвали относително оптимистична оценка за глобалното повишаване на температурите заради климатичните промени. За своите изчисления те са предположили, че средните температури ще се покачат с 1,4 градуса. При това Парижкото споразумение за климата от 2015 г. предвижда ограничаването на повишаването на температурите с над два градуса в сравнение с прединдустриалната епоха. В тази връзка авторите на изследването призовават към по-нататъшни усилия в борбата с климатичните промени.

Leave a Comment