Асоциация на свиневъдите: 1% дребни държат пистолет срещу инвестиции за 3 млрд. лв.

Браншът предлага да се въведе военно положение в страната заради Африканската чума по свинете

свине, прасета, свинеферма„Един процент свиневъди държат зареден и насочен пистолет срещу свинекомплекси, инвестирали 3 млрд. лв. за биосигурност и конкурентноспособност“. Това заяви днес на пресконференция Венцислав Славов, който менижира един от най-големите свиневъдни комплекси в страната. Пресконференцията бе организирана от двете асоциации на свиневъдите у нас във връзка с вече ежедневните новини от Българската агенция за безопасност на храните за разкриване на нови и нови огнища с Африканска чума по свинете. 

Според бранша, основният фактор за бързото разпространение на вирусната болест у нас са личните стопанства тип „заден двор“. В тях инвестициите са за „20 дъски и 100 пирона“ за построяване на кочини. Липсват всякакви мерки за биосигурност, а освен това повечето от личните ферми не са регистрирани в агенцията, тъй като не отговарят на изискванията към животновъдните обекти. Кметовете на населените места не помагат за справяне с Африканската чума, защото, по думите на свиневъдите, идват местни избори. 

Липсата на регистрация създава и възможност за нерегламентирано движение на животните, а оттам и за по-бързото разпространение на болестта. 

Свиневъдите искат държавата да се намеси с цялата си мощ за ограничаване на болестта: армията да заварди пътищата, за да спре предвижването на животни; военни да придружават ветеринарите, които посещават стопанствата на къщите; да се обискират домашни хладилници и фризери; да се подсили оградата с Румъния и да се увеличи граничния контрол; горските стопанства и ловните сдружения да работят заедно срещу разпространението на болестта от диви прасета; да се въведе контрол при заведенията за обществено хранене и супермаркетите, откъдето изнасят и продават отпадните продукти от свинското месо.

Относно преградното съоръжение, което се построи при границата с Румъния миналото лято, свиневъдите се изказаха отрицателно: то не спира влизането на румънски диви свине у нас. 

Асоциациите са отправили предложение да се принудят домашните свиневъди да заколят животните си, след което да бъдат компенсирани за това. Свиневъдите дори изразили готовност да закупят за тези домакинства хладилници за съхранение на месото. Финансовият министър Горанов отхвърлил идеята с аргумента, че държавата не може да финансира нерегламентираното производство. 

Нашето свиневъдство поднови породите, стана конкурентно на европейските ферми, дори започна да експортира месо. Искаме да продължим да се развиваме и да задоволим напълно нуждите на българския пазар, каза д-р Румен Караманов. Африканската чума обаче може да постави на финала този бранш. Свиневъдите попитаха дали някой може да си представи екологичната катастрофа, която би настъпила, ако принудително се умъртвят стотици хиляди животни. Няма място, където да се загробят, екарисажите не работят, инсинераторите са недостатъчни. 

 

Leave a Comment