Производители: Земеделският директор в Габрово опорочи първия Консултативен съвет по плодове и зеленчуци

Сашко Станчев предложил и наложил като председател Дамян Вътев, който е повече зърнопроизводител, отколкото овощар

561175Първият Областен консултативен съвет по плодове и зеленчуци в Габрово бе опорочен. Това съобщиха пред Агро Пловдив веднага след заседанието в събота, 20 юли, овощари и зеленчукопроизводители от района.

Те разказаха, че още в началото на срещата шефът на областната дирекция Сашко Станчев предложил за председател на съвета Дамян Вътев – син на мениджъра на голямо месопреработвателно предприятие Кирил Вътов. Новият председател отглежда 300 дка сливи, но основният му земеделски бизнес е свързан с производството на зърнени култури. 

„Производителите в нашата планинска и полупланинска област са дребни. В много градини механизацията е невъзможна заради неравния терен. Част от нас са се ориентирали към биологичното производство. Как да приемем за председател човек, който има други интереси и проблеми, и съвсем различни възможности“, коментираха участвалите в съвета.

Те са възмутени от пряката намеса на областния земеделски директор в избора на председател. „Ние не гласувахме, г-н Станчев ни наложи за председател Дамян Вътов. Когато казахме, че сме несъгласни, директорът предложи да го запишем като „временен председател“. 

Присъствалите на първото заседание производители обясниха, че в началото на август ще има Национален консултативен съвет по плодове и зеленчуци, на който ще присъстват и избраните миналата седмица областни председатели. „Не искаме г-н Вътов да ни представлява в министерството, тъй като неговото стопанство е съвсем различно от средното в област Габрово, пък и той е повече зърнопроизводител, отколкото овощар“, допълниха градинарите, участвали в първия Областен консултативен съвет. Те са настояли Вътов да бъде вписан в протокола като „временен представител“ на област Габрово, но в крайна сметка директорът надделял и новоизбраният председател бил записан като „временен председател“. 

Пред Агро Пловдив директорът Сашко Станчев обясни, че е предложил Дамян Вътов, тъй като хората не са се познавали и не са били готови да изберат някого за председател. „Исках да помогна“, каза той. Според него Вътов е в час с нормативната база и би могъл да представлява производителите на плодове и зеленчуци от област Габрово. „Но тъй като присъстващите настояха да се избере и заместник, като такъв бе одобрена Мая Маринова, която отглежда зеленчуци“, допълни Станчев. Той смята, че първият Консултативен съвет по плодове и зеленчуци в областта е бил полезен най-малкото затова, че представителите на бранша са се запознали. 

Събирането в събота в габровската земеделска дирекция толкова е настроило производителите на плодове и зеленчуци срещу взетото решение, че те са решили да изпратят писмо с подписка до директора Сашко Станчев, в което да настояват за провеждането на втори Консултативен съвет. Или сами да се съберат и да гласуват своя кандидатура за председател. Браншът се колебае между две имена на земеделци и изборът предстои. 

 

 

Leave a Comment