Климатът и НПО хванаха на прицел животновъдите в ЕС

Холандски фермери не спират протестите си срещу мерките за ограничаване на азотните емисии, които заплашват бъдещето им
Активисти събраха 1,6 млн. подписа срещу отглеждането на животни в клетки
Бъдещият еврокомисар Войчеховски заяви, че предпочита 1000 ферми със 100 прасета, отколкото една ферма със 100 000 прасета

Климатичните промени и неправителствени организации взеха на прицел животновъдния сектор в ЕС. От една страна се смята, че животновъдните ферми са сред най-големите замърсители на околната среда и едва ли не заплаха за планетата. От друга, правителствените организации атакуват бранша за нехуманно отношение към животните. 

Трактори разбиват ограда на правителствена сграда в Холандия
Протестът в Гронинген, Холандия

Протестът в Гронинген, Холандия

Отскоро започнаха протести на холандски животновъди, които се повтарят периодично. Такъв имаше и на 14 октомври, съобщава ВВС. Протестите са заради нови, ограничаващи животновъдството правила, свързани с намаляване на азотните емисии, предизвикани от фермите. Смята се, че селското стопанство е отговорно за 41% до 46% от замърсяването с азотен оксид и амоняк.

В понеделник трактори бяха струпани пред осем провинциални правителствени сгради в координиран протест против новите ограничения, наложени на животновъдите. В град Гронинген стопаните използваха трактор, за да разбият вратата на офисите на провинциалния съвет. След секунда трактор премина през метална преграда, изпращайки оградата във въздуха, която прелетя близо до няколко велосипедисти.

След протестите в понеделник три провинции отмениха правилата си за ограничаване на замърсяването на азотна основа, наложено след доклад на Държавния съвет, в което се казва, че Холандия не прави достатъчно за борба с въздействието на азотните емисии. Докладът призовава неефективните ферми за добитък да бъдат затворени и да се намалят някои пътни ограничения на скоростта, за да се понижи замърсяването.

На 1 октомври също имаше организиран протест на хиляди животновъди в центъра на Хага. Производителите издигнаха лозунги „Без фермери – без храна“, „Обичате хляб, месо и пържени картофи? Без фермери нямаше да ги имате“.

Активисти се борят срещу затварянето на животни в клетки
Акцията срещу клетките за животни в Брюксел

Акцията срещу клетките за животни в Брюксел

Създадената през септември 2018 г. организация Европейска гражданска инициатива (ECI) отбеляза на 8 октомври в Брюксел успеха си в мащабната акция срещу използването на клетки в животновъдството.

В продължение на една година инициативата събра повече от 1,6 милиона подписа в 21 различни държави-членки. Около сто души се събраха на Rond Point Schuman, за да отпразнуват успеха на ECI, като кръговото кръстовище беше украсено с голяма статуя от прасе без клетка.

„Информираността се повишава в цяла Европа, нещата се променят“, каза Елеонора Еви, италиански евродепутат в обръщение към тълпата, като добави, че европейските институции трябва да „слушат милионите гласове“, които се издигат за каузата.

Успехът на инициативата, наречена End the Cage Age (Край на епохата на клетките), беше резултат от съвместни усилия на милиони граждани и 170 организации в цяла Европа, като няколко от техните представители споделиха сцената с евродепутатите, подкрепили каузата на събитието.

Речта на Анджелина Берлинг, италианска гражданка, която на свой ред бе събрала над 2000 подписа, получи възторжени аплодисменти. Берлинг каза, че изучаването на методите на индустрията е като „удар в стомаха“, което я тласка да предприеме действия в родния си град.

„Аз идвам от Калабрия, в Южна Италия – регион, който все още не е достатъчно отворен за култура на уважение към животните“, каза тя. „Много хора преодоляха първоначалния си скептицизъм и се подписаха и аз съм много горда с резултатите.“

За подписващата Иева Галките, 26-годишна жителка на Брюксел от Литва, ECI е обещаваща „първа и важна стъпка“ за намаляване на жестокостта на животните в селскостопанската индустрия и знак, че хората от цяла Европа „действително се грижат“ за каузата.

Браншът се защитава с кампании в метрото на Брюксел

В Брюксел пък заинтересовани страни в животновъдството провеждат кампании в метростанциите, както и онлайн, в опит да се противопоставят на внушенията, разпространени от неправителствени организации и природозащитници за отглеждането на животни. На прицел са съвременните практики във фермите на Европа, посочва euractiv.com.

Първоначално ситуацията се разви, когато природозащитните групи и неправителствените организации за хуманно отношение към животните започнаха да обвиняват животновъдния сектор, че убива планетата с индустриалния тип ферми и нещо повече – убива и гражданите с нездравословната свръхконсумация на месни продукти. Страданието на животните бе допълнителна атака.

Въпреки това група от заинтересовани кръгове от хранителната верига започна кампания „за възстановяване на баланса“.

Кампанията „Европейски глас за животновъдство“ обединява сектори, които обхващат широка палитра от дейности – от здравето на животните до развъждането им. Кампанията предостави онлайн платформа с отговори на най-често срещаните въпроси относно отглеждането на животни в Европа.

Според „Европейски глас за животновъдство“ обществото е дезинформирано от разпространените в социалната мрежа и новинарските издания фалшиви новини, митове и стереотипи в животновъдството.

Основната цел на кампанията е да разкаже другата половина от историята, тоест какво би се случило при прекратяване отглеждането на животни в Европа.

Акцентът е върху последиците от сценарий без животновъдство, като се подчертава какво ще липсва на Европа, като се започне от социалния и икономически принос на сектора за селските райони.

Бурният и поляризиран дебат между животновъди и екологични организации разкри едва прикрито напрежение между заинтересованите страни по отношение на животновъдството, което може да оцвети политическата програма на следващия законодателен мандат.

Джеръми Дисел

Джеръми Дисел

В подкрепа на животновъди се изказа и младият евродепутат Джеръми Дисел,  производител на говеда от породата Шароле във Франция, който заяви: „Трябва да помним, че земеделските стопани хранят нашите граждани и е неприемливо да наблюдаваме подобно насилие срещу тях“.

Януш Войчеховски предпочита семейни пред индустриални ферми

Животновъдството и особено хуманното отношение към животните са важни теми за следващия шеф на ЕС по селското стопанство Януш Войчеховски, който в миналото ръководеше групата на Европейския парламент по въпросите на хуманното отношение и опазването на животните и е провел одит на хуманното отношение към животните по време на дните си като одитор на ЕС.

По време на изслушването си, евродепутатът от „Зелени“ Франсиско Геррейро попита дали е съгласен с необходимостта от нова стратегия за хуманно отношение към животните. Войчеховски отговори, че най-ефективната система е да се насърчават фермерите да подобряват стандартите за хуманно отношение към животните чрез доброволни действия – например да има по-малка гъстота на животните във фермите.

„Ще подкрепя този вид отглеждане и съм съгласен, че е по-добре да има 1000 ферми със 100 прасета, отколкото една ферма със 100 000 прасета“, каза бъдещият еврокомисар по земеделие. „По-добре е за околната среда и за много други неща.“

Leave a Comment