БА Биопродукти: Дами и господа, не вземайте последната риза от гърба на земеделеца, който ви храни!

Те и без друго живеят в оскъдица, защото приходите им в огромната си част отиват за изпълнение на хилядите законови изисквания, пишат в писмо до министри и депутати от асоциацията

фермерски млечни продукти на Международни дни на полето 2019Българска асоциация Биопродукти (БАБ) изпрати отворено писмо до Министерския съвет и до Народното събрание с искане да бъде отменено заложеното в проекта на националния бюджет за 2020 г. увеличение на осигуровките, които които внасят като физически лица земеделските производители.

Както Агро Пловдив написа още миналата седмица, проектобюджетът предвижда минималният осигурителен доход за земеделски производители и тютюнопроизводители да бъде увеличен от 400 на 610 лева, или с 52,5%. Припомняме, че точно преди година финансовият министър Владислав Горанов също бе поискал малките фермери да се осигуряват на 610 лева, което не се случи.

„Дами и господа, не вземайте последната риза от гърба на земеделеца, който ви храни!“, пише БАБ. Мотивите за това искане са, че липсва анализ как увеличението ще се отрази финансово на засегнатите лица. Освен това огромна част от засегнатите са самонаети, без нито един работник, или са семейна ферма. Те не могат да отделят средства нито за разширение на стопанството си, нито за наемане на работници, защото у нас  малките стопанства трябва да отговарят на същите изисквания като големите ферми, въпреки че в ЕС се допуска дерогация за малките производители, посочват от биологичната асоциация.

„Малките стопанства трябва да получат куп разрешителни, предшествани от скъпоструващи проекти; трябва да похарчат пари дори за бани и тоалетни, въпреки че вероятно никой никога няма да ги  ползва. Малките земеделски стопани и без това трудно реализират продукцията си – ето и примери – изключително ниските изкупни цени на кравето мляко и пчелния мед. Жълти стотинки, които фермерите често дори не получават. Дребните земеделски производители, живеят в оскъдица, защото приходите им в огромната си част отиват за изпълнение на хилядите законови изисквания.“

От БАБ настояват проектобюджетът да бъде променен в частта за осигуровките на фермерите. „Иначе какво – режете клона, на който седите – поставянето на тези хора до стената би ги отказало от производството, което пък би увеличило тежестта върху социалния стълб на бюджета“, завършва писмото.

 

Leave a Comment