Н. Гайдов: БАБХ се подигра с пчеларите и с убиеца на пчелите – нозематозата!

Николай Гайдов

Николай Гайдов

Въпреки съпротивата на бранша е останало и изискването кошерите да са с дебелина на стените от 2,5 см

Искрено възмутен след току-що прочетените мерки за финансиране по Националната програма за пчеларство, Николай Гайдов заяви пред Агро Пловдив: „Агенцията по храните се подигра с пчеларите! Бесен съм!“

Гайдов е председател на Пловдивското пчеларско сдружение „Акация 1899“ и до днес той (и още хиляди пчелари) се надяваше, че агенцията и министерството ще се вслушат в предложението на бранша програмата да финансира генетично изследване на пчелите (PCR) за наличието на паразита N. ceranae. Този смъртоносен невидим паразит предизвиква заболяването нозематоза, за което се предполага, че е в основата на синдрома на празния кошер. Паразитът се настанява в храносмилателната система на пчелите, обезсилва ги и те масово измират, като преди това не дават симптоми, че са болни. Проблемът е, че микроскопско изследване не може да открие наличието на паразита. Програмата обаче финансира именно него и за целта е заделила 110 000 лв. Според Николай Гайдов  максимум 10% от пчеларите ще си направят труда да отнесат проба от мъртви пчели за микроскопското изследване. И това е жалко, защото българските пчелни стопанства масово са заразени с този паразит.

„Настоявахме анализът за нозематоза да е на базата на PCR изследване и останахме с впечатление, че сме чути. С това генетично изследване можехме да получим точна диагноза, да вземем мерки за лечение и да си запазим пчелните семейства“, обясни Николай Гайдов. Но уви, възможността за това вече е загубена.

И друго искане на пчеларите не е изпълнено, допълни председателят на „Акация 1899“. Без да имат основателен мотив, авторите на програмата са заложили изискването дебелината на стените на кошерите да е 2,5 см. Ако тя е мръднала с 1 мм, пчеларят ще бъде отрязан от подпомагане. Няма някаква логика в това условие, което ще предизвика голяма беля. Доста пчелни стопанства са създадени с кошери със стени 2-2,2 см дебелина. Ако поискат да увеличат броя на кошерите, пчеларите трябва да поръчат нови с параметрите от програмата. Проблемът е в това, че инвентарът им е пригоден за кошери с 2-2,2 см стени. Така, те по-скоро ще решат да се откажат от субсидията, отколкото да си създадат главоболие.

Въпреки разочарованието си, Гайдов все пак смята, че новата пчеларска програма е най-добра от всички до момента. В нея са удвоени възможностите за закупуване на пчеларски инвентар, като този път е отпаднала необходимостта от сравняване на три оферти. За инвентара вече има пределни цени и това е достатъчно. По мярка А ще могат да се финансират наеми за изложбени и търговски площи, и реклами за организиране на базари и други изяви. За пръв път семействата ще се изследват за нозематоза по настояване на пчеларите, но този шанс, както току-що се разбра, е компрометиран. Заложено е безплатно изследване на пчелния мед за наличието на пестициди. Средствата по програмата са увеличени, което е добре, но според бранша те вероятно няма да бъдат усвоени.

 

 

Leave a Comment