С проект на постановление властта ще задължи търговските вериги да заделят 1/2 от площите само за български храни

Търговците се задължават да плащат на производителите в рамките на 14 дни

наши зеленчуци в МетроПроект на Постановление за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на Република България, в търговските обекти, представляващи вериги от магазини, разбуни духовете. Постановлението се очаква да бъде одобрено в най-близко време.

Документът задължава търговските вериги да предоставят половината от търговските си площи на производители на български храни – пресни плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, мляко и млечни, брашно, варива и други.

Освен това постановлението изисква от търговците да изкупуват продукцията директно от производители с място на осъществяване на дейността на територията на областта, където се намира съответният търговски обект или до 200 км. от областния център. Производителите трябва да са регистрирани като такива по Наредба 3 – ако предлагат пресни плодове и зеленчуци, а ако са преработватели, да са в регистъра на БАБХ.

Документът е със срок на действие до края на 2020 г.

Ето какво гласи Проектът на постановление:

Член единствен. (1) В търговските обекти, представляващи вериги от магазини за самообслужване, за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, където търговията се извършва от името и за сметка на едно лице, и сградите и съоръженията представляват комплексен обект, задължително се обособяват места /щандове, регали, хладилни витрини и др./, в които се предлагат само мляко и млечни продукти; месо и месни продукти; брашно; хляб; яйца и яйчни продукти; масла и мазнини; картофи и кореноплодни; зеленчуци – сурови (полски и оранжерийни), сготвени, консервирани, замразени, изсушени, ферментирали, зеленчукови сокове; плодове – пресни (полски и оранжерийни), замразени, изсушени, консервирани, под формата на нектари и плодови сокове, конфитюри, мармалади, желета и компоти; месни и месно-растителни консерви; готови за консумация храни в консервиран, замразен, концентриран или изсушен вид, произведени на територията на Република България. Местата за продажба следва да бъдат с площ – не по-малка от половината от търговската площ, на която се продават съответните групи храни и да бъдат обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганата продукция е българско производство. От производителите не могат да бъдат изисквани никакви плащания, във връзка с предлагането за продажба на тяхната продукция, както и продукцията им не може да бъде продавана на промоционални цени, освен с изричното им писмено съгласие.

            (2)  Предлаганите групи храни по ал. 1 се закупуват директно от производители с място на осъществяване на дейността на територията на областта, където се намира съответният търговски обект или до 200 км. от областния център, и които са:

  1. регистрирани съгласно чл. 7 от Закона за подпомагане на земеделските производители или;
  2. притежават обект, регистриран съгласно чл. 12 от Закона за храните.

(3) Заплащането на закупените групи храни по ал. 1 се извършва в 14-дневен срок от предаването им от производителя на търговеца. 

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ 

  • 1. Постановлението се приема на основание на чл. 6, т. 2 от Закона за нормативните актове и във връзка със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.
  • 2. Контрол по изпълнението на постановлението се възлага на Българската агенция по безопасност на храните.
  • 3. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“ и се прилага до 31.12.2020 година.

Leave a Comment