Синята китка – опасен паразит, който смучи от чужди корени

Борбата с плевела е много трудна – едно растение хвърля 150 000 семена, които оцеляват 10 години
паразитният плевел синя китка

Още неразцъфнала синя китка до зелето в градината на АгроПловдив

Синята китка е изключително опасен и упорит плевел. Възможностите му за репродукция са огромни – едно растение пръска над 100 000 семена. Те, на всичкото отгоре, са много устойчиви. Могат да запазят кълняемостта си 10 години и са се развият, когато условията се подобрят.

Семената се развиват, когато близо до тях има корени на растения, по които синята китка паразитира. Веднага след покълването им, в основата на стъблата, които са грудковидно надебелени, се появява приспособление, чрез което те се прикрепват към корените на гостоприемника, откъдето извличат хранителни вещества и вода. Паразитът силно изтощава нападнатите растения, като ги забавя и спира нормалния им растеж и нерядко причинявя пълното им загиване.

синя китка

А тук имаме синя китка до доматено растение в същата градина

Известни са два вида от този нежелан плевел –  тютюнева синя китка (Оrobanche ramosa) и по рядко – слънчогледова синя китка (Оrobanche cumana)

Тютюневата паразитира по тютюна, доматите, конопа, зелето и репицата. Тя цъфти през юли и август,  тогава формира и семена. Стъблото ѝ е жълто, достига височина между 10 и 20 см, прави и разклонения.

Стъблата на слънчогледовата синя китка са изправени, рядко разклонени, жълти до жълтокафяви, високи 20-50 см, покрити с жлезисти власинки.

синя китка

Изкоренява се удивително лесно

Паразитира основно по слънчогледа и рядко по други растения, като тютюн и домати. Среща се и по някои видове плевели – пелин, свиница и др. Цъфти и подоноси юли до септември.

Стъблата на видовете синя китка не съдържат хлорофил. Вместо листа, по тях се образуват малки люспи. Паразитът е топлолюбив и светлолюбив вид. Издържа на по-продължителни летни засушавания.

Борба – препоръка на експертите

– Есенна дълбока оран (45-50 см) на заразените пощи при използване на плуг с предплужник;

– сеитбооборот с „капанни“ кутури, които не са гостоприемници на синята китка – репко, зимен грах, детелина, фий и др.;

– използване на здрав разсад;

– използване на добре угнил оборски тор с известен произход;

– изскубване на паразита преди осеменяването му, изнасяне и изгаряне на паразитните растения;

– при поливките синята китка се залива с вода, след което тя заболява и изсъхва;

– овцете и козите, когато пасат върху площи, заразени със синя китка, разнасят семената й;

– химични средства се използват за обеззаразяване на лехите

Борба – съвети от практиката

Купих 10 декара земя, направих оранжерии, разказва в електронен форум земеделец. Синята китка се появи веднага в оранжериите. При външния домат също. Където и да го разсаждам, пак се появява. Явно цялата земя беше „заразена“. Изчетох всичко като литература за синята китка. Започнах механична борба – скубех и не оставях да образува семена. Те са малки, черни и хиляди на брой. Но, трудна работа, винаги се изтърва някое. За това минах към химична борба. Миналата есен внесох голямо количество оборски тор, в който може да има какво ли не и реших да обезпаразитя почвата с базамид гранулат, който е тотален пестицид. Тази година няма нито 1 стръкче синя китка.

По-надолу, по настояване на компанията във форума, мъжът уточнява: Оранжерийната ми площ е 700 кв.м. След консултация с агроном решихме да приложа доза от 50 г за кв.м. т.е. 35 кг. Дозите срещу едногодишни житни и широколистни плевели е 10-20г за кв.м., а срещу синя китка 30-40г, срещу нематода по оранжерийни домати 50-70г. При по-леки почви с ниско съдържание на хумус се прилага по-ниската доза. Такава е моята почва и тя ми създава големи проблеми, но това е др. тема. Изчистих оранжерията максимално от растителни остатъци, изорах, фрезовах. В началото на октомври м.г. разхвърлих на ръка препарата, фрезовах и така базамида се оказа на определена дълбочина. Полях и покрих с полиетиленово фолио. Затворих оранжериите. В средата на ноември махнах фолиото и отново фрезовах. Работих с противогаз. Температурите не бива да падат под 10 градуса. Препаратът по принцип се оставя да действа 7-10 дни. Скъпо излиза, но тази година до близките дни съм нямал проблеми с гъбни болести, плевели и все още не съм забелязал синя китка.

 

Leave a Comment