Две от най-големите земеделски компании са доставчици по училищните схеми

На най-много училища и градини ще доставят дъщерна фирма на БГ Агро“АД и ЕТ „Зоров-91“

Фермер Експо Раковски 2019, децаДве от най-големите аграрни компании у нас са доставчици по училищните схеми. Това се вижда от публикувания на страницата на ДФ „Земеделие“ списък на одобрените доставчици на плодове и зеленчуци и мляко и млечни продукти в детски градини и училища през учебната 2020/2021 г.

„БГ Агро плодова компания“ЕООД е дъщерна фирма на листваното на фондовата борса дружество „БГ Агро“АД. През 2018 г. фирма „Ламобиена” ООД е преименувана на „БГ Агро плодова компания“. В сайта на „БГ Агро“ е записано, че дружеството произвежда и търгува плодове. Основната му земеделска дейност е зърнопроизводство, а обработваната земя е над 120 000 дка. Според данните на ДФЗ предприятието ще доставя храни на 193 детски градини и училища. „БГ Агро плодова компания“  участва от години като доставчик по училищните схеми, като за 2018/2019 г. тя е доставяла храни на 213 детски и учебни заведения. През този период най-мащабният доставчик е бил „Ню проджектс консулт“ЕООД на Милена Рашева с 801 училища и градини. Тя бе кандидатствала да осигурява храни по схемите като земеделски производител със 168 дка овощна градина, за което преди две години алармира бъдещият зам.-минисистър на земеделието Чавдар Маринов. Тази година „Ню проджектс консулт“ въобще не се открива в списъка на доставчиците.

Вторият голям доставчик по училищните схеми е ЕТ“Зоров-91 – Димитър Зоров“. Собственикът е председател на Националния съюз на говедовъдите в България, отглежда десетки хиляди крави, има и мандра. Димитър Зоров ще доставя мляко и млечни продукти на 154 детски градини и училища. Той е участвал и в предишни години по училищните схеми, но с включването си сега проблемът със слабите продажби заради пандемията ще стане по-малко тежък за него.

Сред големите доставчици са още ЕТ „Янко Мермеклиев“ от Казанлък, чиято основна дейност е кетъринг. Той ще доставя на 123 заведения. С над 100 обекта за доставки са още „Дафни груп“ООД, „Нове инженеринг“ЕООД, „Сибота“ЕООД, „Дейзи стил 88″ЕООД.

Тази година за първи на децата от детските градини и училищата ще се предоставят не само конвенционално произведени пресни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, но и продукти, добити по биологичен път. За първа година, освен продуктите по двете училищни програми, малчуганите ще получават още и пчелен мед.

В ДФ „Земеделие“ до момента са одобрени 97 заявления по Училищните схеми за доставка на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти. От тях по 76 искания ще се доставят млечни продукти в 2 985 учебни заведения, а по 91 заявления – ще се осигуряват плодове и зеленчуци в 2 960 училища и детски градини. На сайта на ДФ „Земеделие“ своевременно се актуализира списъкът с одобрените заявители. По училищните схеми са останали за одобрение само заявления, по които от фонда е изискана допълнителна информация от доставчиците.

 

Leave a Comment