Кораб, натоварен с 6000 новозеландски говеда, потъна в морето

Пътят на кораба

Пътят на кораба

Кораб, превозващ 43 души екипажа и близо 6000 говеда от Нова Зеландия до Китай, се е преобърнал, след като е загубил двигател при бурно време в Източнокитайско море, разказа днес единственият спасен член на екипажа.

Корабът Гълф Лайфсток 1 е изпратил сигнал за бедствие от западната част на остров Амами Ошима в югозападната част на Япония в сряда, когато тайфунът Майсак връхлетя района със силен вятър и високи вълни, пише Ройтерс.

Японската брегова охрана е спасила един член на екипажа – Сарено Едвародо, 45-годишен главен офицер от Филипините.

Гълф Лайфсток 1 е отпътувал от Нейпир в Нова Зеландия на 14 август с товар от 5 867 говеда за пристанището Джингтанг в Китай. Очаквало се е пътуването да отнеме около 17 дни, съобщиха от външното министерство на Нова Зеландия пред Ройтерс.

139-метровият (450 фута) кораб с флаг на Панама е построен през 2002 г.

Новозеландската организация за защита на животните SAFE заяви, че трагедията демонстрира рисковете от търговията с живи животни.

„Тези крави никога не бива да са в морето“, каза мениджърът на организацията Мариан Макдоналд.

„Това е истинска криза и мислите ни са със семействата на 43-те екипажа, които са изчезнали с кораба. Но остават въпроси, включително защо тази търговия е разрешена и продължава. “

Миналата година Нова Зеландия стартира преглед на своята жива експортна търговия на стойност около 54 милиона новозеландски долара (37 милиона долара) през 2019 г., след като хиляди животни, изнесени от Нова Зеландия и Австралия, умряха при транспортирането.

Нова Зеландия временно е спряло заявленията за износ на жив добитък след изчезването на Гълф Лайфсток 1.

Leave a Comment