Преди 21 години Георги Гергов получил 10 млн. лв. кредит и нищо не върнал

Протестиращите в Пловдив дават червения председател на Комисията по дискриминация, обяви Христо Марков
Христо Марков, Пловдив

Христо Марков обеща да даде пресконференция

Протестиращите в Пловдив ще изпратят сигнал срещу Георги Гергов в Комисията по дискириминацията. Тя ще бъде сезирана за обидните квалификации, с които председателят на областното ръководство на БСП направи грубо описание на протестиращите. На пресконференция във вторник, той каза, че в бунта участват „беззъби“ и „алкохолици“. Това заявява Христо Марков пред в. „Марица“. Той е бивш депутат от Великото Народно събрание и е начело на протестите в града срещу назначаването на Венцислав Каймаканов за областен управител.

Марков съобщава още, че през 1992 година собственикът на Международния панаир в Пловдив е получил безлихвен кредит в размер на 10 милиона лева от Агенцията за чуждестранна помощ. По това време Христо Марков е бил в Управителния съвет на агенцията, а тя била управлявана от Петко Симеонов. Парите били отпуснати за свинекомплекса в Маноле. Бившият депутат твърди, че разполага с ревизионен акт от 1993 г., според който Гергов не е върнал и един лев. „10-те миилона бяха и тогава много пари“, възкликва Марков. Той обещава да даде пресконференция, на която да покаже всички документи по случая.

На въпроса защо протестиращите определят Георги Гергов като най-големия олигарх в града, Христо Марков изброява приватизацията на хотел „Санкт Петербург” и комплекс „Слънчев ден”, направени при Иван  Костов. И придобиването на панаира по времето на тройната коалиция и с помощта на синия кмет Иван Чомаков. „По-точно, панаирът му беше подарен. Покрай този подарък (Гергов) получи общинския разсадник и 18 имота, включително и в Стария град. Огромна държавна и общинска собственост е преминала в неговите ръце“, обобщава Марков.

 

Leave a Comment