Обединеното кралство закъса с пресните зеленчуци! Произвежда едва 10%

хипермаркет във ВеликобританияОколо 30% от цялата храна, която Великобритания изяжда, идва от Европейския съюз, оттам са и почти 50% от пресните зеленчуци и над половината от плодовете.

През летните месеци Обединеното кралство отглежда много собствени продукти като марули и меки плодове – малини и ягоди, но когато времето стане по-студено, британците разчитат основно на вноса от ЕС.

През януари, например, Великобритания внася 90% от салатите и доматите, от които се нуждае, от ЕС. Но през юни Великобритания произвежда 95% от салатите.

Британската Федерацията за храни и напитки признава, ако блокадата заради новия щам на коронавируса между кралството и Франция не беше вдигната в изминалите часове, потребителите щяха да видят доста празни щандове по Коледа и Нова година.

Що се отнася до пресните храни, най-ефективният и най-евтиният начин за доставяне на продукция до Обединеното кралство е в хладилни камиони, като се използва транспортният метод „roll-on roll-off“.

Храната се натоварва в камиона във ферма в Испания, например, и се отвежда до френския град Кале, където директно се „търкаля“ на ферибот или през Евротунела, докато стигне до Дувър във Великобритания, откъдето се насочва към финалните дестинации. След това тези камиони се натоварват с британски стоки, които след това се изпращат обратно през канала до клиенти от ЕС.

Какво продава Великобритания на ЕС?

Миналата година Обединеното кралство изнесе за ЕС храни и напитки за 14,2 млрд. паунда от общо 23,6 млрд. паунда износ за целия свят.

Федерацията за храни и напитки твърди, че най-големият износ на Обединеното кралство са стоки като уиски, сьомга, шоколад, сирене и джин.

Обединеното кралство също изнася огромно количество от месото, което произвежда, за ЕС. Националният съюз на земеделските производители казва, че 82% от износа на говеждо месо от Обединеното кралство отива за блока. Великобритания продава 30% от агнешкото си в чужбина, повечето от които отиват в ЕС.

Търговските вериги се запасяват

Тези дни Великобритания се оказа в очите на перфектна буря: Франция затвори границата си за товарни превози от Обединеното кралство; зимата означава, че Великобритания е по-зависима от ЕС за пресни храни; Великобритания ще спре търговията по правилата на ЕС на 31 декември; някои британски пристанища са изправени пред сериозни закъснения; коронавирусът промени навиците за пазаруване и е Коледа, така че търсенето е голямо.

Големите супермаркети на Обединеното кралство обаче казват, че разполагат с много запаси и насърчават хората да „пазаруват нормално“.

Tesco заяви: „Изграждаме запаси от ключови продукти преди Коледния връх и работим в тясно сътрудничество с нашите превозвачи и доставчици, за да продължим доставката на стоки в нашите магазини.“

Въпреки това призна, че доставките на няколко пресни продукта, като маруля и цитрусови плодове, можеше да намалеят „по-късно тази седмица“ , ако не беше постигнато споразумение.

Sainsbury’s заяви, че разглежда алтернативни начини за набавяне на продукти от Европа: „Ако нищо не се промени, през следващите дни ще започнем да виждаме пропуски в марулите, някои видове салати, карфиол, броколи и цитрусови плодове, всички от които се внасят от континента по това време на годината. “

Leave a Comment