ФАО помага на Турция и още 6 държави за контрол на ръжда по пшеницата

жълта ръжда по пшеница14 април 2021 г., Анкара   – Пшеницата е най-широко разпространената култура в света и основната стока за продоволствена сигурност в много региони, включително Централна Азия и Кавказ. Произведено главно от дребни фермери, пшеницата осигурява около 60 процента от енергийните и протеиновите нужди на хората. Пшеничната ръжда обаче подкопава нейното производство. 

В тази връзка стартира нов проект в рамките на Програмата за партньорство между ФАО и Турция в областта на храните и селското стопанство за укрепване на регионалното сътрудничество и укрепване на националния капацитет за контрол на пшеничната ръжда и отглеждане за устойчивост в Централна Азия и Кавказ. Проектът ще продължи до 2024 г. и ще обхване седем държави: Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Турция, Туркменистан и Узбекистан. 

Днес в Анкара бе проверена регионална среща за изпълнението на проекта. Виртуалното събитие събра служители, които подкрепиха идеята за засилване на регионалното сътрудничество, засилване на националните мерки за наблюдение, провеждане на расов анализ, въвеждане на интегрирани техники за растителна защита и разработване на устойчиви на болести сортове като превантивни мерки за контрол на болестите.

Очаква се проектът да насърчи сътрудничеството между национални институции и международни организации като Регионалния център за изследване на зърнената ръжда, разположен в Измир, Турция, Международния център за селскостопански изследвания в сухите райони и Международния център за подобряване на царевицата и пшеницата. Проектът ще допълни и работата на Глобалната инициатива за ръжда Borlaug , на която ФАО е член.

Програми за партньорство между ФАО и Турция

Целите на програмите за партньорство между ФАО и Турция са да подпомагат в областта на продоволствената сигурност, намаляването на бедността в селските райони, устойчивото управление на горите, борбата с опустиняването и опазването на екосистемите в Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Турция, Туркменистан, Узбекистан и извън тях. 

Първата фаза на Програмата за партньорство за храните и земеделието между ФАО и Турция започна през 2007 г. с вноски в доверителен фонд на обща стойност 10 милиона щатски долара, финансиран от турското правителство, представлявано от Министерството на земеделието и горите. По време на изпълнението на първата фаза на програмата от 2009 до 2015 г. бяха изпълнени 28 проекта в 16 държави.

През 2014 г. Турция и ФАО стартираха Фаза 2, заедно с Фаза 1 от Програмата за партньорство за горското стопанство ФАО-Турция, с допълнително финансиране от 20 милиона щатски долара, което донесе общия принос на Турция от 30 милиона щатски долара.

Leave a Comment