Един решителен професор пак ще води министерството?

доц. Христо БозуковУтре, 11 май, президентът Румен Радев ще обяви състава на поредното служебно правителство. То ще има хоризонт от два месеца. За служебен министър на земеделието се спрягат две имена на професори от служебни мандати: проф. Христо Бозуков и проф. Иван Станков. Според непотвърдени информации, проф. Христо Бозуков е по-вероятният бъдещ аграрен министър.

Проф. Бозуков е бил директор на Института по тютюна и председател на Селскостопанска академия през 2013-2015 г. Той бе и в предизборния щаб на президента Радев.

Като земеделски министър в служебното правителство на проф. Огнян Герджиков, той зае поста на 27 януари 2017 г. Освободи го на 4 май същата година. Пое щафетата от Десислава Танева и я предаде на Румен Порожанов.

Краткото управление на проф. Бозуков може да се характеризира с няколко решителни действия, с които той демонтира ръководствата на няколко институции свързани със земеделието.

Още на 1 февруари 2017 г. новият министър поиска и получи оставката на тогавашния директор на ДФ „Земеделие“ Порожанов. На 2 февруари шефът на селекционната животновъдна агенция проф. Васил Николов също си стегна багажа. На 10 февруари бе освободена като зам.-директор на ДФЗ д-р Лозана Василева. (По-късно тримата освободени бяха назначени на по-високи постове – б.р.) Пак през февруари червен картон получи и председателят на Селскостопанска академия проф. Тотка Трифонова.

През март професорът продължи да мете системата и така изхвърли шефовете на „Напоителни системи“ и на Агенцията по рибарство и аквакултури.

Още в самото начало на мандата му, проф. Бозуков бе атакуван от протести на овцевъдите. Имаше малък, спонтанно организиран протест и при откриването на пловдивската изложба „Агра“ през февруари  – заради забавени плащания от страна на ДФ „Земеделие“, въпреки че принципно нищо не бе забавено, според последвало съобщение на фонда.

През март фермерите реагираха бурно на заповед на министър Бозуков от 28 февруари за спиране приема на нови кандидати по мерки 10 и 11. Причината: Оказа се, че бюджетите на биологичната мярка 11 и по някои от направленията на мярка 10 вече са изчерпани.

По този повод предишният министър Десислава Танева и заместникът й, отговарящ за ПРСР, Васил Грудев дадоха пресконференция, за да обявят, че професорът е в грешка – пари има. Но в крайна сметка се оказа, че проф. Бозуков е прав и това го разбраха особено болезнено на гърба си биологичните производители.

През март служебният министър свика пресконференция, за да обяви, че Поземленият кодекс, изработен по обществена поръчка от столична адвокатска кантора, е лош, съмнителен и скъп. Поръчката за него и за Анализа на режима на земеползване бяха спечелени от адвокатското дружество „Георгиев, Тодорови Ко“. Към представения поземлен кодекс обаче имаше много възражения.

Мандатът на проф. Бозуков продължи 97 дни и бе запомнен.

проф. Иван СтанковПроф. Иван Станков стана служебен министър на земеделието на 12 март 2013 г. в кабинета на Марин Райков, назначен от президента Росен Плевнелиев. До този момент проф. Станков бе ректор на Тракийския университет. Той бе на министерския пост до 29 май 2013 г.

Още с встъпването си в длъжност проф. Станков обяви, че ще организира разработването на стратегии за чувствителните сектори – Животновъдство, Плодове и зеленчуци.

Той никога не каза лоша дума за предшественика си Мирослав Найденов. Имаше уважително отношение и към зърнопроизводителния бранш, на който предложи да инвестира в животновъдството. По-късно проф. Станков бе избран за депутат от партия АБВ.

В момента и от години той е изпълнителен директор на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

 

 

Leave a Comment