Йосиф Делгянски: Напоителната мрежа трябва да е под земята, гравитачното поливане е престъпление

Йосиф ДелгянскиВ Италия поливната вода е вкарана в тръби под земята. Използва се естественият напор, за да стигне до нивите. При всеки парцел има хидрант, за който фермерът закачва поливната техника и използва водата. Така е по поречието на река По. Много отдавна държавата е инвестирала в подземни поливни системи. Годишният разход за поливане на един земеделец е 6 евро за декар.

Това разказа големият фермер от град Раковски Йосиф Делгянски.

Както е известно в Плана за възстановяване и развитие са предвидени 847,5 млн. лв. за възстановяване и модернизиране на обектите на държавната компания „Напоителни системи“ЕАД. Не е публикуван дори идейният проект как държавното дружество смята да изразходва тази голяма сума.

Темата е изключително важна за селскостопанските производители, които в огромната си част са лишени от услугите на фирмата. Неин основен клиент не само в Южна България, а и за цялата страна, са оризопроизводителите, които плащат доставките на вода на преференциални цени. За останалите земеделци водата или е прекалено скъпа, или въобще не достига до нивите им. Така например зърнопроизводителите от Южна България почти не отглеждат царевицата  – най-търсената в света зърнена култура, чиито цени са близки до тези на пшеницата или дори по-високи, а добивите й могат да са до 3-4 пъти по-големи.

„Ако България продължи да прилага старият тип напояване, просто сме загубени. Първо виждате недостига на вода заради глобалното затопляне. Второ, въпреки че водата за поливане е малко, губим огромна част от нея. Ако водата е под земята, няма загуби от разливи, а също така не се изпарява. А с хидрантите, които са приложили в Италия, закачваш поливната инсталация и си решаваш проблема“, коментира Йосиф Делгянски.

Възстановяването на напоителни канали, което евентуално се предвижда по Плана за възстановяване и развитие, според него е грешка.

„По-добре да вкарат водата в тръби с голям диаметър, отколкото да имаме открити канали. И от тях по вътрешноканална мрежа, водата да се извежда нагоре към полетата с хидранти, към които има прикачени водомери, за да се знае всеки колко вода ползва“, предлага зърнопроизводителят.

В Гърция също се полива по този начин, добави той. А в България умишлено продължаваме да пилеем това ценно природно богатство, според фермера.

Според него за поливните системи по ПРСР не трябва да се дават пари. „Нека всички средства, които са предвидени за водата, да отидат в подземни системи“, предлага Делгянски.

Той смята, че гравитачното поливане е престъпление при днешните условия.

В България има достатъчно вода, но я изпращаме в съседните държави, които я хващат и я използват разумно. И тази пролет заради превантивното изпускане на язовирите,  изгубихме ценен ресурс, който ще търсим в летните суши.

 

Leave a Comment