10 милиона европейски фермери станаха заложници на сблъсъка между министри и депутати

Европарламентът иска ясно зелена ОСП, министрите предлагат „реформа, която не променя нищо“

Естония, земеделиеПравителствата на ЕС показаха истинските си цветове при реформирането на Общата селскостопанска политика (ОСП) на блока тази седмица – и този цвят не е зелен, пише в коментар „Политико“.

Четиридневни преговори, обявени като най-важни за финализиране на ОСП, се взривиха в петък в разтърсващ сблъсък между земеделските министри и членове на Европейския парламент за това колко от бюджета от 270 милиарда евро трябва да бъде заделени за по-зелени видове земеделие.

ОСП е най-големият транш от редовния бюджет на ЕС и участниците в кампанията притиснаха зеления вицепредседател на Европейската комисия Франс Тимерманс да гарантира, че тези плащания осигуряват промяна на парадигмата от индустриалното земеделие, както обикновено, към по-екологични методи.

Това преминаване отдалечи перспективата за преминаване към по-екологично земеделие след срива в петък, като преговорите сега бяха преустановени до юни. Неуспешните преговори разкриха пропаст от разнопосочни възгледи между правителства, служители на ЕС и евродепутати за това как да направим селското стопанство по-благоприятно за климата и оставиха 10-те милиона фермери в блока на тъмно за това, което се очаква в следващата петгодишна ОСП, която има е отложена с две години.

„Някои държави-членки имат нула желание, но наистина нула, да променят каквото и да било. Те искаха реформа, която изобщо не променя нищо“, заяви депутатът от Европейската народна партия Херберт Дорфман.

Докато преговорите достигнаха връхната си точка в четвъртък следобед, евродепутатите кипяха по предложението на земеделските министри от ЕС, което отстъпи от амбицията за опазване на околната среда и беше на светлинни години от това, което искаше Европейският парламент.

Предложението щеше да даде на вратичката на държавите да изразходват само 18 процента от основните си субсидии за новите програми „еко-схема“, водещ елемент на ОСП, предназначен да насърчи по-устойчивото земеделие – от агролесовъдство до биологично земеделие. Държавите твърдяха, че вратичката е необходима, в случай че земеделските производители не се възползват от зелените схеми, но Парламентът отхвърли това и настоя за по-високи 30 процента.

Евродепутатите разглеждат предложението като опит за сриване на Парламента, институция, която често се смята за младши партньор в преговорите с ЕС.

Земеделските министри реагираха неистово на кръгла маса в 2 часа сутринта. Гръцкият земеделски министър Спилиос Ливанос обвини евродепутатите в изнудване на демократично избрани правителства, като се осмели да отхвърли предложението им. „Искрено не разбирам как Европейският парламент реагира на този диалог и го намирам за абсолютно неуважително към всички нас“, каза той пред министри и дипломати под бурни аплодисменти.

В мрака

Малко след това Съветът изключи камерите, въпреки че сесията беше обявено пред журналисти като публична, министрите продължиха разговорите си в „много лоша атмосфера“, по думите на присъствал дипломат. В крайна сметка страните не дадоха на Португалия, която е ротационния председател на Съвета, нов мандат да продължи да преговаря с Парламента, торпелирайки преговорите рано в петък.

Неохотното решение за отлагане на преговорите за още един месец представлява удар за Португалия, чийто министър на земеделието Мария до Се Антунес подчерта , че краят на май е най-новият възможен момент за обвързване на ОСП.

На пресконференция тя даде положителен ход на разговорите, като каза: „Ние казахме, че бихме искали да приключим този процес през май, но това не означава, че се отказваме.“ Тя каза, че Португалия все още има за цел да приключи реформата на ОСП преди края на председателството си и настоя, че „има цял куп точки, по които сме съгласни“.

Но реалността беше, че преговарящите страни се отдалечаваха, вместо да се сближават, през седмицата.

Преговорите прекъснаха, като Парламентът все още настоява Съвета да бъде по-екологичен по редица други въпроси. Те включват силно обвързване на ОСП с по-широките планове на ЕС за зелена сделка , основните условия за управление на земите, които земеделските стопани ще трябва да изпълнят, за да получат всякакви субсидии от ЕС, колко пари да заделят за по-дългосрочни зелени инвестиции, както и кои плащания трябва да бъдат класифицирани като климатични.

Дипломати заявиха, че смятат, че португалските преговарящи са допуснали груба грешка, като са представили провокативното предложение на Парламента, тъй като няма начин то да е в основата на разумен компромис.

„В Съвета снощи стана наистина ясно, че е невъзможно да се получи ново предложение, което да позволи сделката днес. Това беше клъстер“, коментира един от дипломатите от ЕС. Те определиха седмицата на разговорите като „толкова непрофесионална от всяка страна“.

Но в петък Франция искаше да излъчи образ на единство между страните, подчертавайки, че Португалия все още има пълната подкрепа на Съвета. Обръщайки оръжията си към евродепутатите, френското министерство на земеделието сигнализира на журналисти, че всички министри са обединени в противопоставянето на предложенията на Парламента, като ги считат за неприложими и аргументирайки, че Парламентът не проявява голяма готовност да слуша.

Депутатите от целия политически спектър бяха обединени в критиката на отношението на Съвета към тях. Норберт Линс от ЕНП заяви пред журналисти: „Очаквам Съветът да ни уважава като съзаконодатели.“ Това повтори и депутатът от Зелените Беноа Бито, който заяви: „Съветът не е разбрал, че Парламентът е съзаконодател“.

 

Leave a Comment