Асоциация на оранжериите: Да запишем министър Бозуков на курс за хидропоника?

На Общо събрания Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция отчете старт на промоционалната програма, финансирана от ЕС

Общо събрание на БАПОП

Идея служебният земеделски министър да бъде поканен да се включи в обучителен курс за хидропоника в оранжерийното производство възникна спонтанно, докато членовете на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) провеждаха своето годишно Общо събрание вчера в село Минерални бани, Хасковско.

То бе ръководено от председателя на асоциацията Йордан Кръстанов иЙордан Кръстанов и Теодора Кръстева изпълнителния директор Теодора Кръстева.

Предложението дойде именно когато оранжерийните производители обсъждаха проблемите в бранша.

Един от тези проблеми бе изказването на проф. Христо Бозуков в „Лице в лице“ по бТВ. В него той коментира, че отглеждането на зеленчуци на хидропоника създава „малко по-неестествен вкус“, а стопаните хранят растенията „в изкуствена среда с подготвени химически разтвори“.

Прочети още: Асоциацията на оранжериите: Министър Бозуков компрометира бранша!

„Нека се обучи, но да си плати за курса“, настоя друг оранжериен производител, член на БАБХ.

Присъстващите продължиха да питат кой е този „голям“ (по думите на проф. Бозуков) оранжериен производител, който отглежда зеленчуци на почва, който е втълпил на министъра, че хидропониката създава неестествени плодове. И дали всъщност министърът не е развил по собствена инициатива неправилните си познанията си за тази технология пред медията и всичките й зрители, без да се замисли, че нанася вреда върху сектора.

Регистър на оранжериите през новия програмен период

Общото събрание на БАПОП започна с въвеждане на производителите в темата заПетър Кировски ОСП след 2023 г. (2021-2022 г. са преходен период – б.р.). Гост на срещата бе Петър Кировски, директор на дирекция „Растениевъдство“ в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
Той разясни новите базови изисквания към земеделците, които са описани в 10 стандарта и 16 условия. За тяхното надграждане фермерите ще получават допулнително финансиране по еко-схеми.

Относно обвързаното подпомагане, което касае оранжерийното производство, Петър Кировски посочи, че засега размерът на подпомагането остава същият като процент – 13 на сто плюс 2 процента за протеинови култури. Колко ще е като сума, е все още неясно.

Новост е, че ягодите и малините, отглеждани в оранжерии, също ще се подпомагат.

Друга новост е, че ще се създаде Регистър на оранжериите, така както ще има и Регистър за трайните насаждения. В момента местната администрация си уточнява дали овощна градина, чиято възраст е надхвърлила 40 години, но плододава, ще подлежи на подпомагане. Според директора, би следвало в тези случаи субсидирането да продължи.

Защо разсадопроизводството не се подпомага?

Производителят на зеленчуков разсад Николай Татаров попита представителя на министерството кога ще има дефиниция що е то зеленчукопроизводител. Той обясни, че производството на млади растения не се финансира нито като оранжерийно производство, нито като зеленчукопроизводство.

В същото време то е свързано в големи разходи за отопление, тъй като се извършва предимно в студения период на годината. „От Гърция ли да внасяме разсади“, попита Татаров.

Проблемът е поставян неведнъж и от години пред министерството, но нито има има решение, нито има знак, че ще бъде решен.

Отчетът
Йордан Кръстанов

Йордан Кръстанов

Общото събрание на БАПОП прие отчета на Управителния и на Контролния съвет. Йордан Кръстанов запозна членовете със финансирания от ЕС проект на БАПОП за промоция на български оранжерийни зеленчуци в Германия, Чехия и Полша. Изпълнението на проекта стартира от 1 април 2021 г. и ще се изпълнява 3 години.  Безвъзмездната помощ по него е 2,9 млн. евро.

Финансирането на оранжерийното производство с обвързаното подпомагане покрива от 1,5 до максимум 5% от разходите на производители, което повдигна отново въпроса за увеличаването му. Оранжерийните производители искат разпределението на бюджета за обвързана помощ да е 50 на 50 между производителите на плодове и зеленчуци, и животновъдите. През отминалия програмен период разпределението бе в полза на стопаните на животни и засега се очертава пропорциите да се запазят и в следващия програмен период.

През 2021 г. БАПОП ще продължи да настоява за намаляване на ДДС за плодове и зеленчуци или за въвеждане на обратно начисляване на данъка, което има повече шансове да се случи.

Членове на асоциацията заявиха още, че имат необходимост експерти по оранжерийното производство от Нидерландия да бъдат поканени у нас, за да запознаят бранша с новости в технологиите. Това обаче е свързано с извънредни разходи, които БАПОП не може да си позволи, обясниха от ръководството.

Бе отчетено, че за последните две години към асоциацията са се присъединили 9 нови оранжерийци и 5 нови асоциирани членове.

 

 

 

 

Leave a Comment