Щетите за земеделието след наводненията в Германия наближават 300 млн. евро

Правителството стартира специална програма за безлихвено кредитиране на засегнатите фермери

Наводненията в някои провинции на Германия през миналия месец по първоначални оценки са нанесли около 300 млн. евро щети на земеделието, информира agrarheute.com. Според данните на федералното министерство на икономиката представени вчера, щетите нанесени от водната стихия в Северен Рейн Вестфалия се оценяват на 52 млн. евро, а  за съседната Райнланд Пфалц на 220 млн. евро. За сега все още няма данни за щетите от наводненията за Бавария.

Сред най-засегнатите сектори в земеделието е лозарството, където щетите се определят на 110 млн. евро. В това число не се включват щети за други 50 млн. евро нанесени на различни лозаровинарски кооперации в региона на винената област Ар, които са понесли загуби не само заради щети върху различни сгради, но и върху специализирана техника.

За да подпомогнат засегнатите стопанства федералното министерство на финансите заедно със земеделската банка стартираха специална програма  „Ликвидна сигурност при неблагоприятни условия“ позволяваща на фермерите от засегнатите региони да кандидатстват за безлихвени заеми. Тези средства ще им позволят да ремонтират засегнатия сграден фонд и да закупят нова техника. Срокът за погасяване на получените кредити ще е между 4 и 6 години. Освен това от Германската пенсионна банка ( Rentenbank) дават възможност на засегнатите земеделски производители ако имат получени заеми, да поискат  до края на срока на погасяването им да заплащат единствено лихвата по тях.

Земеделският министър Юлия Кльокнер заяви, че в ситуацията става дума не само за икономически  щети от наводненията, , но и за това, че е поставена  под въпрос сигурността и жизнеспособността им. Още през юли заедно с пенсионната банка беше стартиран специален пакет за подпомагане, който се очаква да бъде разширен за да могат повече хора да се възползват от безлихвени заеми за възстановяване на имуществото си. Кльокнер призова и ЕК да окаже подкрепа на земеделските производители от засегнатите региони като призова комисаря по земеделие Януш Войчеховски за тези региони да отпадне изискването за предоставяне на информация за щетите в рамнките на 15 работни дни за всяко отделно стопанство. Тя предложи като доказателствен материал за целта да послужат карти с нивата на водата в наводнените области, снимки и други документи.

Leave a Comment