Швейцарската търговска верига Coop обяви, че ще продава само биологичен хляб от местно зърно
Зърнопроизводителите видяха възможност да увеличат биологичното производство на пшеница и спелта
Биологичното производство в Швейцария се разраства, но органичният хляб често съдържа вносно зърно. Според организацията Bio Suisse, през зърнената 2019/2020 година са били смлени общо 47 702 тона зърно. От тях 40 % пшеница и 25 % спелта идват от чужбина. Швейцарският дял сега вероятно ще се увеличи: търговската верига Coop реши да пече само органичен хляб, като използва единствено брашно от швейцарско зърно до 2027 г. Досега Coop пече 19 типа хляб.
Засега не се знае какво количество биологично брашно е необходимо, за да може Coop да изпълни плана си.
„В момента преговаряме с Coop за изясняване на точните количества“, казва Дейвид Херман, медиен говорител на Bio Suisse. „Но вече е ясно, че се търси значително повече пшеница с качество Swiss Bud.“ Съществуващите биоферми не могат да задоволят търсенето със своите зърнени площи. Поради тази причина Bio Suisse търси конвенционални зърнопроизводители, които се интересуват от отглеждането на биологично хлебно зърно.
Става дума предимно за пшеница и спелта, които трябва да се увеличат. По време на преминаването от стандартно към био производство Дейвид Херман препоръчва да се използва фуражна пшеница.
Bio Suisse вижда решението на Coop и последствията от него не само като възможност за биологично земеделие, но и като важна стъпка въобще за биологичното земеделие в Швейцария. „Решението е потвърждение, че селското стопанство, заедно с цялата хранителна система, може да стане по -устойчиво. Ако търсенето е правилно, компаниите ще преминат към органично земеделие“, казва Дейвид Херман.