Преговорите за земеделието и трафика на самолети постигна неясен резултат

среща за градушкитеВ кратки срокове (10 дни) ще бъдат предложени конкретни промени, които целят да оптимизират времевия период за забрана за изстрелване на противоградови ракети от полигоните за борба с градушките.

Това обещание е единственият резултат от срещата между министъра на земеделието проф. Христо Бозуков и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров. В нея взеха участие още командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, главният директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Христо Щерионов, изпълнителният директор на ИА „Борба с градушките“ Ваньо Славеев и генералният директор на ДП „Ръководство на въздушното движение“ Георги Пеев, съобщиха от МЗХГ.

На срещата министър Бозуков посочи, че вчера е посетил засегнатите населени места в област Пловдив и изтъкна, че нанесените щети върху продукцията на земеделските производители са значителни.

По време на разговорите, той постави и въпроса относно възможността за пренасочване на самолетите към алтернативно летище или по друг маршрут, за да се освободи въздушното пространство за изстрелване на противоградови ракети.

От своя страна министър Георги Тодоров заяви, че ще бъде прегледана нормативната уредба, регламентираща използването на въздушното пространство на България при работа на полигоните за борба с градушките. Той бе категоричен, че не трябва да се допускат компромиси с безопасността на хората и полетите. Обхватът на ракетите не застрашава прелитащия трафик, но са изключително опасни за въздухоплавателните средства, които излитат или кацат, както и тези, които летят на ниска височина.

В срок от 10 дни ще бъдат предложени конкретни промени, които да оптимизират процеса за активиране и деактивиране на полигоните за борба с градушките.

 

Leave a Comment