Лозари блокираха път до морето

В ЕС помощта за сектора е около 300 евро на декар, у нас максимум 22 евро на декар, затова лозята вече са 5 пъти по-малко
Снимка на tribune.bg/

Снимка на tribune.bg/

Сдружението на лозарите блокира днес за кратко пътя Поморие-Каменар до колелото за Слънчев бряг.

„Липсата на далновидна стратегия и дългосрочна политика в бранша доведе до намаляването на лозята у нас 5 пъти за последните 20 години – от 1.6 млн. декара на 300 хиляди декара“, посочват от сдружението.

Лозарите настояват за национални доплащания и посочват, че ако в държавите от ЕС подпомагането за сектора е 300 евро на декар, то у нас в последните 5-6 години е по 22 евро на декар.

Същевременно разходите за отглеждането на културата и производство на грозде са еднакви с тези в ЕС, а през последните години дори са се увеличили. „В същото време имаме почти двоен спад на изкупната цена на гроздето“, обясняват от сдружението.

Сдружението посочва, че цената на един килограм грозде е между 80 и 90 стотинки, а за да може секторът да оцелее, изкупната цена трябва да бъде поне един лев.

Недоволните изброяват проведените срещи с властта: с министър Христо Бозуков, със зам.-министър Явор Гечев, с директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев, като добавят, че резултати липсват.

Leave a Comment