БА Биопродукти и Сдружение на лозарите потърсиха и не откриха помощ при двама министри

Финансовият министър Валери Белчев изрази съчувствие, но каза, че не е оптимист за очакваното от бранша компенсиране
Проф. Христо Бозуков

Проф. Христо Бозуков

Българска Асоциация Биопродукти /БАБ/ и Национално Сдружение на Българските Лозари /НСБЛ/ се срещнаха вчера със служебните министри на финансите Валери Белчев и на земеделието, храните и горите Христо Бозуков.

Повод за срещата бе задълбочаващата се криза в лозаро-винарския сектор в България.  Българските лозари алармираха, че изкупната цена на гроздето намалява, а производствените разходи се увеличават, което обрича този стратегически сектор на икономиката на дълбока криза, водеща до съкращаване на персонал и закриване на фирми.

Неведнъж тази година новосъздаденото лозарско сдружение повдига въпроса с подпомагането на сектора, като организира и протест в началото на септември до колелото за Слънчев бряг. Както е известно, производителите на винено грозде получават подпомагане от Националната лозаро-винарска програма. Тази програма обаче оперира като ПРСР, предоставяйки възможност на лозарските и винарски предприятия да кандидатстват за инвестиции в лозя и изби, застраховки, реклама, кризисно съхранение на виното и беритба на зелено. Лозарите не получават преки плащания и това рефлектира в себестойността на продукцията.

В срещата с двамата министри БАБ и НСБЛ настояваха за компенсаторни механизми за сектор Лозарство и ясни и конкретни ангажименти от страна на държавните институции, които биха върнали сектора на мястото му като стратегически поминък, създаващ добавена стойност и много работни места.  Над 200 000 души зависят от сектор Лозарство, а 25 000 са пряко заетите.

Валери Белчев

Валери Белчев

Земеделският министър Христо Бозуков  и зам-министър Явор Гечев запознаха двете асоциации със стратегически план за развитие на лозарството в България, както и че по Ковид мярката лозарите ще получат по 17 лв/декар за 2021 г.

Представителите на двете асоциации пък настояха и за промяна в Закона за виното. Финансовият министър Валери Белчев от своя страна изрази съпричастност към проблемите на българските лозари, но сподели, че не е оптимист относно възможността за компенсиране загубите на лозарите за тази година.

Прочети още: Надницата за берачи на грозде в Брестовица стигна 70 лв./ден

 

Leave a Comment