Скъпият газ спира оранжерийното производство! Оставаме без родни домати и краставици

Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция изпрати спешно писмо до премиера и двама министри. При липса на реакция от страна на държавата е възможна масова стачка седмица преди изборите

оранжерии ГрийнсБългарската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) със седалище в Пловдив изпрати Отворено писмо до премиера, министъра на финансите и министъра на земеделието.

Браншовата организация заявява, че заради непосилно високите цени на природния газ и на другите енергоносители страната ни ще остане без зимно производство на най-търсените зеленчуци. „Много от оранжерийните производители се отказват от бизнеса си поради невъзможността да покрият текущите си разходи за отопление и работна ръка“, пише в писмото.

Известно е, че България е пазар на вносните зеленчуци от второ и трето качество, тъй като отличната реколта се изпраща към по-богатите европейски страни на по-високи цени. Липсата на родно производство ще принуди българите да потребяват съмнителна продукция от внос.

Отделно от това 15 хиляди работници в оранжериите ще загубят работните си места.

В писмото БАПОП настоява за спешна среща с премиера Стефан Янев и земеделския министър Христо Бозуков. Ако държавата не подпомогне оранжерийното производство, асоциацията предупреждава за масова стачка в края на следващата седмица, което е седмицата преди изборите за парламент и президент.

Ето и пълния текст на писмото:

ДО Г-Н СТЕФАН ЯНЕВ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДО ПРОФ. Д-Р ХРИСТО БОЗУКОВ МИНИСТЪР НА МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ ДО Г-Н ВАЛЕРИ БЕЛЧЕВ МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ ДО МЕДИИТЕ

 

Отворено писмо

Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция като представител на голяма част от родните производители на оранжерийни зеленчуци се обръща към Вас, за да изразим нашето все по-нарастващо безпокойство от тежката ситуация, в която се намира браншът ни в България.

Усложняващата се пандемична обстановка, безпрецедентният скок на цените на газа и другите енергоносители, както и тежките метеорологични условия и бедствия, на които всички станахме свидетели, допълнително увеличават напрежението сред земеделските производители.

Много от оранжерийните производители се отказват от бизнеса си поради невъзможността да покрият текущите си разходи за отопление и работна ръка.

До момента държавата не взима абсолютно никакви мерки за подпомагане на сектор „Оранжерийно производство“, което, както знаем всички, е едно от най-скъпите производства в земеделския сектор и е пряко свързано с цените на газа и електроенергията през зимните месеци.

В сектора работят над 15 000 души, по-голяма част от които ще се наложи да бъдат съкратени и ще останат без работа през зимните месеци. Освободените работници ще се насочат към други сектори, което ще направи трудно връщането им обратно.

Към момента при така създалата се ситуация българските оранжерийни производители нямат планове да засаждат зеленчуци, поради невъзможността да посрещнат разходите за производство.

На пазара ни през зимните месеци няма да има зеленчуци родно производство и българските граждани отново ще бъдат принудени да купуват чужди такива.

В тази връзка Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция желае спешна среща с Министъра на земеделието, храните и горите проф. Бозуков, както и с Министър-председателя на Република България г-н Стефан Янев, на която да се обсъдят всички наболели проблеми и да се вземат адекватни неотложни мерки за подпомагане на сектора, който е пред колапс.

В противен случай членовете на асоциацията са в готовност за масови стачни действия в края на другата седмица и може да се стигне до затваряне на важни пътни артерии. Това ще доведе до допълнително напрежение, но е единственият начин да предявим нашите искания, ако не ни се обърне внимание. Молим за Вашата бърза и адекватна реакция, която ще бъде изцяло в интерес не само на българските производители на оранжерийна продукция, но и в защита на българските потребители.

С уважение: Теодора Кръстева Изпълнителен директор БАПОП

Leave a Comment