Експерименти показват, че без азотен тор добивите на полските култури намаляват с 30 до 50%

Не намалявайте с повече от 50 на сто азотните торови норми, съветва немска информационна система. Използвайте оборски тор!

тороразпръсквачкаПредвид непрекъснатото покачване на цените на торовете възниква въпросът кои стратегии са подходящи за важните полски култури през пролетта. Твърде малко азотен тор води до чувствително по-ниски добиви. Много повече, отколкото ако не се използват други основни хранителни елементи калий, фосфор и магнезий. Освен по-ниски добиви, твърде малкото азот причинява понякога и сериозни загуби на качество. Това обаче не означава, че минералното торене вече няма да се изплаща икономически в бъдеще, според немската Интегрираната информационна система за растително производство ( ISIP).

Много експерименти с азотно торене показват приблизително следните по-ниски добиви с важни обработваеми култури:

  • Зимни и пролетни зърнени култури: минус 40 процента,
  • Зимна рапица: минус 50 процента.
  • Царевица, захарно цвекло: минус 30 процента,
  • Ранни картофи: минус 50 процента,
  • Късни картофи: минус 30 процента.

Дори не се отчитат последиците от недостатъчното азотно торене за качеството на важните обработваеми култури.

Не торете под 30 до 50 процента от оптимума за азот

Независимо коя N-форма се използва и кой тор се използва, едно е сигурно: първите килограми азот винаги имат най-добра ефективност на добива.

Важно е да поставите нечувано високите цени на тора спрямо вашите собствени оптимални добиви и също така да вземете предвид в някои случаи повишените цени на производител. Сервизният център за селските райони на Рейнланд-Пфалц (DLR) препоръчва да не понижавате количеството азотния минерален тор под 30 до 50 процента от азотния оптимума във вашето собствено местоположение.

Какви други опции има?

Все по-ценни стават органичните азотни торове . Течният оборски тор все още не са толкова силно засегнати от увеличението на цените. Покупката трябва да се регулира своевременно чрез обмен на хранителни вещества. Оборският тор трябва да бъде изследван и съдържанието на хранителни вещества да се анализира.

Транспортът на течен оборски тор от преработвателни райони до обработваеми земеделски райони също струва пари. Същото се отнася и за биостимулантите, които насърчават живота в почвата и позволяват използването на по-малко минерални торове. Във всеки случай на много места стопаните да не прибързват да се отказват много бързо минералното торене.

Leave a Comment