Данон ще откаже млякото на 200 ферми, тъй като ще прави напитки от овес

Френската компания, собственик на марката за растителни „млека“ Алпро, планира да увеличи производството на вегански напитки с 25% до 2024 г.

данонНай-големият в света производител на кисело мляко – френската компания Данон, която има предприятие и в България (Данон Сердика), обяви намеренията си през есента на 2022 г. да преобразува едно от големите си млекопреработвателни предприятия във Франция във фабрика за производство на напитки от овес, съобщи агенция Франс прес. С това голямата мандра иска да обслужва пазара за бързо нарастващите млечни алтернативи.

Почти 200 животновъдни ферми ще бъдат засегнати от тези планове.

Данон обяви, че заводът във Вилкомтал-сюр-Арос ще бъде изцяло преустроен към производство на напитки на растителна основа през следващата година. Пазарът на растителни храни се е утроил през последните седем години и „трябва да нарасне с 50% във Франция до 2025 г., докато пазарът на мляко продължава да се разпада“, обясняват от френската група.

Планираната инвестиция в предприятието е в размер на 43 милиона евро за две производствени линии. Там ще се произвежда предимно „овесено мляко“, но също така и напитки от ориз и кокос. Намеренията на френската компания са до 2024 г. да увеличи производството на растителни заместители на мляко с 25%.

Данон всъщност е най-големият производител на растителни „млека“, които продава под търговската марка Алпро (Alpro). Тази марка френският млекопреработвател закупи през 2017 г. от производителя на заместващо мляко Whitewave. В България еднолитрова бутилка с бадемови, оризови, соеви, овесени, шоколадови и други подобни растителни „млека“ се продава в диапазона 5-6 лева.

От своя страна Асоциацията на френските млекопроизводители критикуваха подхода на Danone, настоявайки Данон да обезпечи изкупуването на суровото краве мляко от фермите. Те обаче, така или иначе, трябва да търсят друг купувач.

Според Франс прес, Данон не планира да намалява производството си на кисело мляко във Франция: „Всички количества кисело мляко от предприятието, което ще се преоборудва, ще бъдат прехвърлени в други наши обекти“, където също са планирани инвестиции, се казва в съобщението.

В съобщение за пресата синдикатът на селскостопанските работници FNPL подкрепя всички млекопроизводители и работещи в млечния преработвателен сектор на компанията.

Leave a Comment