Множество европейски супермаркети преустановиха продажбата на говеждо месо от Бразилия

Причината – то е от животни, отглеждани на незаконно обезлесена земя

краваМножество супермаркети в цяла Европа обещаха да премахнат продуктите от говеждо месо, които са свързани с обезлесяването в Бразилия, съобщи група американски активисти, цитирани от „Дойче веле“.

Вериги, включително Carrefour Belgium, Delhaize и Auchan, ще премахнат продуктите. Други вериги, включително Albert Heijn в Холандия, както и Lidl и Sainsbury’s и Princes в Обединеното кралство, също участват.

Продуктите, които се изтеглят, включват солонина (осолено отлежало месо), говеждо месо и пресни първокласни разфасовки, за които се предполага, че са получени от едър рогат добитък, отглеждан в тропическите влажни зони в Амазонка и Пантанал (обширен регион с езера и реки в Южна Америка).

Оттеглянето идва, след като американската активистка група Mighty Earth си партнира с бразилската неправителствена организация Reporter Brasil, за да разкрие връзките между обезлесяването и производствените заводи в Сао Пауло на бразилските месопреработвателни гиганти JBS, Marfrig и Minerva.

„Прането на добитък“ крие произхода на говеждото месо

Репортер от Бразилия твърди, че JBS е участвал в схема, известна като „пране на добитък“, при която кравите се отглеждат на незаконно обезлесена земя, след което се продават на законна ферма, преди да бъдат изпратени в кланицата, за да се скрие произходът на добитъка.

Най-широкообхватното обещание дойде от Lidl Холандия, който заяви, че ще спре да продава цялото говеждо месо с произход от Южна Америка, считано от 2022 г. По-малко драматичните ходове бяха ограничени до спиране на продажбите на определени сушени говеждо или телешки продукти.

Mighty Earth разкритикува германските супермаркети, включително Rewe, Edeka, Metro и Netto, за това, че не са се ангажирали с подобни инициативи.

„Разглеждаме произхода на продуктите, които бихме имали в други страни — ако открием такива — за да вземем подобни решения, ако възникне такъв случай“, каза Агате Гросмит, директор по корпоративна социална отговорност на Carrefour, пред АФП.

Говорител на Sainsbury’s, която доставя по-голямата част от продуктите си от говеждо месо от Великобритания и Ирландия, каза за AFP, че работи за осигуряване на правилното снабдяване на продуктите от солонина извън Бразилия.

Говорител на Алберт Хейн каза пред АФП: „Сега взехме решението да премахнем постепенно бразилското говеждо месо и търсим алтернативи от други страни на произход“.

Обезлесяването се увеличава в бразилската Амазонка

Месопреработвателят JBS заяви пред агенция Ройтерс, че има нулева толерантност към незаконното обезлесяване и че вече е блокирала повече от 14 000 доставчици за неспазване на политиките си. От компанията също така казаха, че наблюдението на непреките доставчици е предизвикателство за целия сектор, но JBS ще въведе система, способна да направи това до 2025 г.

При управлението на крайнодесния президент Жаир Болсонаро обезлесяването нарасна в бразилската Амазонка, като Болсонаро твърди, че това ще извади хората от бедността. Обезлесяването достигна 15-годишен връх през 2021 г. , според бразилския национален институт за космически изследвания.

По-голямата част от обезлесената земя се използва за отглеждане на добитък.

Режисьорът на Mighty Earth Нико Музи каза в изявление, че „примката се затяга“ около вратовете на онези, които участват в обезлесяването.

Leave a Comment