Днес е празник на бащата и на свети Йосиф

празник на бащатаВ деня след Рождество православната църква чества паметта на свети Йосиф, на цар Давид и на Яков, също така и днес е Събор на Пресвета Богородица. Обрученик е бащата по закон на Иисус Христос. У нас днес  празнуваме и Деня на бащата. Той се отбелязва с подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. В различните държави се чества на различни дати.

Според католическата традиция празникът на св. Йосиф е на 19 март, а в над 50 държави Международният ден на бащата се отбелязва на всяка трета неделя на юни. В България се чества на 26 декември.

Има спор дали свети Йосиф е починал като девственик или преди да се ожени за Дева Мария е имал друго семейство. Според православните писания Богородица е свързала живота си с неговия, когато той е бил на осемдесет години.

Йосиф ѝ е служел с благоговение и страх като на Майка Божия. Той се е грижил също и за родения от нея Иисус, и по време на бягството в Египет, и след завръщането оттам, и при пребиваването в Назарет. Изкарвал е прехраната им като дърводелец и беден човек, макар че бил от царски род.

Свети Йосиф доживял до сто и десет години.

Leave a Comment