Красимир Кумчев с пожелание за 2022 г.: Бъдете здрави и не разчитайте на земеделското министерство

Събирателните пазари няма да проработят
Защо аграрното министерство решава вместо нас от какви инвестиции в стопанствата имаме нужда?

Красимир Кумчев

„За 2022 г. пожелавам на фермерите да са здрави! Да разчитат на себе си, а не на земеделското министерство!“

Това пожелание отправи чрез Агро Пловдив към колегите си пловдивският производител на плодове и зеленчуци Красимир Кумчев.

Той е може би най-известният у нас фермер, тъй като е търсен стотици, ако не и хиляди пъти от електронни и печатни медии от всякакъв калибър заради точните и ясни коментари по актуални събития, свързани със земеделието. С него са беседвали и Бойко Борисов като премиер, и президентът Румен Радев.

По повод новите управляващи аграрното министерство, г-н Кумчев днес попита:

„Защо няма нито един агроном в ръководството на Министерството на земеделието?“

„Защо и в председателството на земеделската комисия в парламента няма нито един агроном?“

„Не мислите ли, че е важно хората, които ни управляват и взимат решения, да разбират от селско стопанство?“

Относно коалиционното споразумение между 4-те партии, което посочва акцентите за следващите години, фермерът от Пловдив има забележки.

Съмнения за 6-те събирателни пазари. Липсва важният стимул

Според него идеята за 6-те събирателни пазари, чието създаване е обещано за догодина, няма да проработи. Причината е, че малките и средни стопанства, които са по-отдалечени от въпросните пазари, ще се откажат от транспортните разходи, несъответстващи на по-малките количества продукция.

Но има и друга причина: Малките производители нямат интерес да излязат от сивата икономика.

С въпроса „защо“ отново стигаме до формулата на Красимир Кумчев, която нито един министър в предишния програмен период, не приложи и дори не посмя да помисли върху нея. А именно: плащанията – директни и обвързани с производството – да са свързани с продадената на светло продукция (с фактури или касови бележки). „Ако моето уравнение се въведе, огромната част от производителите ще започнат да работят според изискванията на НАП, защото ще знаят, че на всеки 1000 лева продадена продукция в края на годината ще получат по 360 лева субсидия“, поясни фермерът.

„Нека ако новите управляващи имат по-добра идея, водеща до същия резултат, да я обявят“, призова г-н Кумчев.

Все пак той има обещанието на премиера Кирил Петков, че ще се срещне с него, за да се запознае с формулата. „Бих искал с него да е и финансовият министър и вицепремиер Асен Василев“, пожела си производителят от Пловдив.

За други малки и средни стопани най-добрият вариант за пазар е да доставят продукция на по-голям фермер, който вече е създал път за доставки на големите търговски вериги. Около фамилното стопанство на Кумчеви вече има трийсетина такива производители. „Преди 5-6 години техните ферми бяха по около 5-10 декара. Днес, благодарение на партньорството си с нас, те обработват по 30 декара. Нямат грижа за пазара, не прахосват времето си в продажби по пазари и тържища. И така се разширяват.“

Според фермера по-добрият вариант е министерството да подпомогне тези, които вече са създали бази, да инвестират в линии за опаковане и етикетиране, и в лаборатории, отколкото да се изграждат нови пазари.

Да паднат условностите от инвестиционните мерки по ПРСР

„Искам да си пожелая за мен и за всички истински фермери да се промени редът, по който се раздават средства за земеделски инвестиции чрез Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Не може министерството да определя с насоки и критерии за оценяване на проектите в какво да вложим парите от ПРСР. Ние знаем най-добре от какво се нуждаем. И не ни трябват консултанти, които да ни правят проекти според изискванията в мерките. Защо да им плащаме? Защо да си усложняваме живота с проекти, направени не по наша кройка, а по кройката на земеделското министерство“, пита фермерът.

Застраховане колкото две кутии цигари

Това, което министерството може много бързо да направи догодина в полза на производителите, е да увеличи тавана на застраховката от 500 на 1000 лева на декар. Нека си остане помощта на министерство от 65% от застрахователната премия. Но нека се увеличат застрахованите площи, защото това е правилният избор“, казва г-н Кумчев.

С държавното подпомагане фермерът плаща на застрахователя 11 лева за декар площ. „Нека колегите спрат с приказките, че нямат пари. Застраховката за декар е колкото две кутии цигари! Дори сумата да стане двойна, пак не е толкова непосилна. Не може да искаш министерството да компенсира непрекъснато с държавни пари загубите ти от градушки, наводнения, пожари и т.н., без да си се погрижил преди това сам да защитиш доходите си. Да не говорим, че по правило държавата плаща за 100% пропаднали площи. Ами ако са 80%?“

За тавана на плащанията

Според Красимир Кумчев не е правилно да се поставя таван на плащанията. (В коалиционното споразумение са посочени 100 000 евро като таван.) По-правилно е да има редукции за сумите над 100 000 евро. Макар и намалени, плащанията трябва да са за всеки декар и всеки килограм произведена продукция, защото фермерът прави разходи и за 10 декара, и за 1 милион декара. Изискването за тавани е съобразено със земеделието в Западна Европа, където фермите са малки, семейни. При нас ще удари стопаните, концентрирали повече площи, и ще разбие трудно създадената организация на производство.

Няма дългосрочна перспектива, няма ясна цел

Защо намаляват площите с домати – на открито и в оранжерии, зеле и краставици, и други?

„Защото не останаха хора в селата. Икономическата ситуация е несигурна, пред зеленчукопроизводителите няма дългосрочна перспектива. Те не знаят какво подпомагане ще получат през януари-февруари. Ако някой им каже, че догодина на всеки 100 лева светли приходи от продажби ще им бъдат изплатени по 30 лева субсидия и че така ще е и следващата, и годините след нея, зеленчукопроизводството ще се възроди. Първо ще заситим вътрешния пазар, после ще увеличим експорта.“

„Бих искал новото ръководство на земеделското министерство да ангажира с една ясна цел. Ако сега фермерите задоволяват 20% от вътрешното търсене на плодове и зеленчуци, то нека новият министър да обещае, че до края на мандата си, ще вдигне този процент на 40 примерно. Защото първо трябва да се посочи целта, която е измерител на управлението, а след това да се създадат условия тя да се постигне“, каза Красимир Кумчев.

 

 

Leave a Comment