Иван Иванов: И тази година ще има Ковид-мярка! Бюджетът ще е 110 млн. лв.

Оранжерийните производители да засаждат нова реколта – помощ ще дойде
На фокуса на министерството е подпомагането на розопроизводители и преработватели по Ковид-мярката

Иван Иванов, България он ер

Министерството на земеделието е поискало за тази година завишен ресурс, с който да се подпомогнат земеделските производители. „Поискали сме допълнителни помощи по de minimis, както и средства по Ковид мерките в размер на 110 млн. лв.”, съобщи Иван Иванов в ефира на Bulgaria on Аir тази сутрин.

„Искам да призова оранжерийните производители да не се притесняват, че средства ще стигнат до тях и те ще могат да засеят продукцията си.“, допълни още д-р Иванов.

Министърът посочи, че фокус в работата на министерството са и компаниите, които се занимават с отглеждане на рози и розопреработвателите. Той припомни, че в началото на седмица, заедно с министър Лорер са представили нов кредитен продукт разработен от Българската банка за развитие  (ББР) специално за този бранш. По думите му розопроизводителите могат да очакват допълнителни средства от Ковид мерките. „Очаквам стопаните да се подготвят добре за кандидатстването, за да могат средствата да стигнат в пълен размер и кратки срокове до тях, като ще водим активен диалог, за да ги подпомагаме“, допълни д-р Иванов.

Той каза, че министерството на земеделието подкрепя идеята за 9% ДДС на храните от „малката потребителска“ кошница и увери, че това ще бъде отстоявано, но все пак има разчети, които трябва да бъдат взети предвид.

„Надявам се това да бъде прието, но все пак имаме коалиционно управление и решенията се взимат с консенсус”, коментира още д-р Иванов.

Министър Иванов обяви, че днес започва провеждането и на първата „виртуална приемна“, което е в отговор на нашата заявката за прозрачност дадена от него.

Той  уточни, че така земеделците ще могат да зададат лично своите въпроси и занапред тези виртуални срещи ще се провеждат редовно.

„Мисля, че това е добър старт за отваряне на министерството за комуникация с бранша и от тук нататък ще работим така”, допълни още аграрният министър.

На въпрос за мониторинг на площите д-р Иванов каза, че ще има нов подход при контрола, като разработването и внедряването на електронната система за следене на площите е една от тях. Според него това ще елиминира човешкия фактор и контролът ще е напълно прозрачен, както изисква и Европейската комисия. Очаква се системата да започне работа  през 2023 година.

“През февруари се очаква да има намаление на цените на дървата за огрев за населението и да достигнат до стойностите от лятото, каза още министърът на земеделието.

По думите му в понеделник се очаква да бъдат готови мерките, които ще се предприемат, за да се постигне спадът в стойностите им.

„Нашите разчети показват към момента, че ръстът на цените се дължи основно на спекула“, обясни още той и допълни, че има забавяне в решението на проблема, което сега трябва да се навакса. Той информира, че след като бъдат финализирани конкретните стъпки, с които ще се постигне намаление ще бъдат публично предоставени.

 

Leave a Comment