Най-старото място на Земята

Изследователи от НАСА са посетили региона Пилбара в Австралия, за да се подготвят за космическо пътешествие до Марс
Преди да има живот на нашата планета, там са се формирали цианобактерии, които са започнали да насищат въздуха с кислород
Снимка на Дан Авила за BBC

Снимка на Дан Авила за BBC

През последните години науката потвърди това, което австралийците-аборигени, най-старата непрекъсната жива култура в света, винаги са знаели: регионът Пилбара в Западна Австралия е сред най-старите места на Земята.

Пилбара започва да се формира преди повече от 3,6 милиарда години и нейният огромен пейзаж от наситени червени почви и безкрайни панорами е древно място. За тези, които пътуват до региона за първи път, първоначалното усещане за пространство и уединение може да бъде обезсърчително: размерът му е приблизително два пъти по-голям от Великобритания, но с население от едва 61 000 души, това е един от най-рядко населените региони на Земята, разказва Би Би Си.

Най-древната кора в света

Учените са установили, че огромните образувания на Пилбара от богати на желязо скали, образувани преди съществуването на кислород и преди самия живот, са най-добре запазеният пример за най-древната кора в света. Въпреки че се смята, че други глобални находища на желязо са се образували по подобно време, повърхността на Пилбара остава непогребана и необезпокоявана от геоложки катаклизмични събития.

„Уникалното в пейзажа на Пилбара е не само неговата възраст, но и невероятното му състояние на запазеност“, каза Мартин Ван Кранендонк, професор по геология в Университета на Нов Южен Уелс, който е прекарал години в картографиране и изучаване на Пилбара.

Най-старите форми на живот на Земята

Строматолитите могат да се видят и днес Снимка на Пийт Уест

Строматолитите могат да се видят и днес
Снимка на Пийт Уест

Според Ван Кранендонк скалата Пилбара е толкова древна, че не съдържа вкаменелости в структурата си, но въпреки това строматолитите, вкаменените доказателства за най-старите форми на живот на Земята, са открити върху нея.

През 1980 г. близо до Мраморния масив в Пилбара са открити изкопаеми строматолити на 3,45 милиарда години. Тези микробни общности на цианобактерии са съществували за първи път, когато условията на Земята не са могли да поддържат никаква друга форма на живот, изграждайки луковични структури, подобни на рифове, докато освобождават кислород чрез фотосинтеза.

Невероятно, точно на юг от Пилбара в басейна Хамлин близо до залива Шарк, най-обширната жива система от строматолити в света все още процъфтява и произвежда кислород в хиперсолевия залив. Това е едно от само двете места на Земята, където съществуват живи морски строматолити.

Изследване на Червената планета

През 2019 г. учени от НАСА проведоха разследвания в Пилбара с Ван Кранендонк, за да ги подготвят по-добре за пътуването им до Марс (още неосъществено). „Много от тях никога лично не са виждали доказателства за древен живот, а точно това е трябвало да търсят на Марс“, каза Ван Кранендонк. „Така че за тях беше наистина отварящо очите изживяване, да видят и разберат детайлите и текстурата на вкаменените строматолити, за да разберат по-добре какви знаци да търсят, докато претърсват повърхността на Марс за доказателства за живот.“

Нещо повече от възрастта, химическите прилики на състава на скалите означават, че Пилбара е много свързана с подготовката на учените за мисията на Марс. „Съставът на тези скали и количеството желязо в Пилбара са невероятни и подобни на Марс“, каза Ван Кранендонк, „поради което е известна като Червената планета“.

Подземна изненада

Пилбара може да бъде неумолима, екстремна и понякога опасна за зле подготвените. Освен това е невероятно красива и пленява въображението на посетители от цял ​​свят.

Въпреки че районът изглежда като полусуха пустиня, в него се намира един от най-красивите национални паркове в света. Изсечен от земята от милиарди години бавна ерозия, неземното великолепие на Национален парк Кариджини се намира дълбоко в неговите древни клисури и отвесни пропасти, където сред набраздените скали са разположени драматични водопади и кристално чисти водни дупки.

За посетителите това е рай от прохладни скални басейни, захранвани от подземни извори, буйна растителност и изобилие от диви животни. За учените каньоните в Кариджини предлагат несравним достъп до естествено изкопани напречни сечения от пластове скали, които разкриват много за Земята по времето, когато тази древна територия е била формирана. „Това е толкова красиво нещо; тези клисури ви позволяват да погледнете надолу през слоевете на времето“, каза Ван Кранендонк.

Естествен СПА басейн

Постоянните течащи водопади, водни дупки и оазиси, открити тук, са направени още по-вълнуващи предвид условията на суровата екстериорност на Пилбара.

Подобно на древна, тайна цистерна, Спа басейнът е изсечен от скалата от постоянния поток от вода в началото на дефилето Хамърсли. Образуванието, подобно на баня, е почти изцяло обгърнато от многоцветна, гладка скална стена. Нежното бълбукане на потока, който непрекъснато попълва басейна, е единственият звук в едно от най-интимните убежища на Кариджини.

Скритата тайна на Австралия

Единственото място за настаняване в националния парк е местната собственост Karijini Eco Retreat . Ранните сутрини в подслона са специални. Прохладният въздух преди разсъмване зарежда с енергия, а слабата светлина, филтрирана през прах, богат на желязо, насища цвета на пейзажа, преди пълното слънце на късната сутрин да отмие тази интензивност до залез.

През нощта, когато има сливане на ясно небе и липса на луна, Кариджини е тъмна страна на чудесата на небето както за наблюдатели на звезди, така и за астрофотографи. Сухият въздух и липсата на светлинно замърсяване осигуряват ослепително представяне на детайлите в Млечния път.

„Кариджини е уникална и емблематична австралийска дестинация“, каза съсобственикът Марни Шийлдс, обяснявайки, че гостите често са очаровани от красотата, достъпността и разнообразието на Кариджини. „Докато великолепният регион се разкрива пред останалия свят, той все още е една от най-зрелищните скрити тайни на Австралия.

Наличието на постоянна вода в клисурата е основният градивен елемент на микросредата на дефилето, която поддържа риба, летящи лисици и редица хищници, които се възползват от оптималните условия. Изобилието от влечуги е поразително, от малки пустинни дракони до питони с дължина до 5 метра.

Снимка на Дан Авила

Снимка на Дан Авила

Важно място за жени и срещи

Кариджини също е място с важно културно значение за коренното население, като определени места в парка са признати за места само за жени, а други са само за мъже. „Например има места, където жените биха отишли, ако искат да забременеят, и места, които биха посетили, ако искат да имат близнаци“, обясни антропологът д-р Аманда Харис.

Учените смятат, че хората от племето Банджима и техните предци са използвали Кариджини, което означава „хълмисто място“ на местните езици на аборигените, като място за срещи от 30 000 до 40 000 години. Номадските племена на Пилбара са поддържали живота в предизвикателна среда с ежедневно събиране на ресурси, необходими за оцеляването. Кариджини предлага място за почивка и сигурност на ресурсите, подслон и постоянна вода.

„Кариджини е наричан от всички съседни племена като място за срещи, като древно място, където се извършват бизнеси, семействата се събират, уреждат се бракове, се предава знание. Това продължава и днес“, каза Уест.

Връх Брус, вторият по височина връх в Западна Австралия, стои на входа на Кариджини и има както геоложко, така и местно значение. Планината е свещено място и много важно в закона на аборигените.

Познание на предците

Пилбара все още разкрива нови тайни за ранните условия на Земята и живота на първите жители на региона. Докато новите открития за това колко дълго Пилбара е била непрекъснато обитавана изненадват учените, за коренното население това е нещо, което винаги са знаели.

„Животът е започнал тук“, каза старейшината на Йинджибарнди и Нгарлума и местен екскурзовод на Пилбара Клинтън Уокър. „Светът започна тук, всичко започна тук. Така че, от наша гледна точка, ние никога не сме вярвали, че идваме от някъде другаде, освен от това място и че сме създадени в този пейзаж от същества, много по-напреднали от нас, които са ни научили на всичко, което знаем.“

Вълшебно място

Голямо смокиново дърво

Голямо смокиново дърво

Магията на Пилбара се крие в древните ѝ корени. Няма тълпи, огради, сгради или други модерности.

„Това място е за търсещи, нали знаете. За фотографи, за художници, за геолози и любители на природата“, каза Уест. „Виждам това в хората, които идват в Кариджини. Докато вървите през тези клисури, гарантирано ще прокарате ръцете си по най-старите скали, които някога ще докосвате. Когато мислите за това, нашите проблеми, нашите притеснения, нашите амбиции са почти без значение. Това ви дава истинско усещане за перспектива. Мисля, че това е супер готино.“

Leave a Comment