Ръководството на агро министерството празнува св. Трифон Зарезан в Плевен

През 2021 г. лозаро-винарският сектор е получил по програмата над 36 млн. лева, а винарските изби са се увеличили с 25

Трифон Зарезан в ПлевенЗа Министерството на земеделието развитието на лозаро-винарския сектор е приоритет. Това каза днес земеделският министър Иван Иванов край лозята на Института по лозата и виното в Плевен, където празнуват днес св. Трифон Зарезан.

Заедно с него бяха заместник-министрите Иван Христанов и Стефан Бурджев. Всички заедно се упражниха в традиционната резитба на институтските лозя.

Министър Иванов поздрави всички лозари и винопроизводители по случай техния празник и им пожела 2022 година да бъде много плодородна.

Аграрният министър добави, че мерките, по които се подпомагат стопаните, са „Преструктуриране и конверсия на лозя“, „Информиране в държавите членки“, „Застраховане на реколтата“, „Събиране на реколтата на зелено“ и „Инвестиции в предприятия“, с годишен бюджет  повече от 50,305 млн. лв.

По думите му миналата година са сключени 196 договора по програмата, а общо разплатените средства са над 36 млн. лв. Тази година предстои да бъдат обявен прием по 4 мерки.

„Предвидили сме да се развият местни центрове за обучение на земеделски производители“, съобщи министърът. Той поясни, че основно място ще имат Селскостопанската академия и Националната служба за съвети в земеделието за вдигане на бранша на крака с добре подготвени стопани.

министър Иван Иванов зарязва лозяМинистър Иванов уточни още, че и тази година са увеличени средства за подпомагане по редица мерките. По мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ ръстът е от 75 на 90% от разходите за всяка дейност. При мярката за „Инвестиции в предприятията от 50% на 70% се увеличават помощта за микро-, малки и средни предприятия, от 25 на 35% за предприятия с по-малко от 750 служители или с оборот, по-малък от 200 млн. евро и от 15 на 25% за предприятия с над 750 служители или с оборот над 200 млн. евро.

Ръст има и по мярката „Застраховане на реколтата“, той е от 50 на 70 на сто за кандидати, застраховали реколтата си срещу неблагоприятни климатични условия, загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредител. За 2021 и 2022 г. добавен нов застрахователен риск – загуби причинени от пандемии по хората. Увеличението по мярка „Събиране реколтата на зелено“ е от 50 на 70% от сумата на преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете и на загубата на приходи от прилагането на мярката но не повече от 3410,74 лв./ха.

Иван Иванов обясни още, че през последните години се наблюдава трайна тенденция на ръст на винопроизводителите. През миналата година те достигат 336, сочат данните на Изпълнителната агенция по лозата и виното. За сравнение през 2020 година те са били 311, а година по-рано – 282.

Преработеното грозде през 2021 г. е 127 661 тона, а съхраняваните количества вино към 31 юли на винарска година е 81 580 465 литри.

Leave a Comment