300 000 декара биологични площи изчезнаха за 3 минути

 „Дай на мен, за другия да няма“ – това е слушал най-често Иван Христанов на проведените над 200 срещи с браншови организации
Момчил Неков, Стоилко Апостолов, Иван Христанов (отдясно на ляво)

Момчил Неков, Стоилко Апостолов, Иван Христанов (отдясно на ляво)

„30 000 хектара биологични площи изненадващо изчезнаха и паднахме на 1,7%“. Това съобщи днес по време на Международната конференция за биологичното земеделие в България заместник-министърът на земеделието Момчил Неков.

Конференцията, организирана от фондация „Биоселена“, бе част от деловата програма на изложбата Агра, която се провежда в пловдивския панаир.

Малко по-късно заместник-министър Иван Христанов, който също се включи в конференцията, уточни, че актуалната справка за биологичните площи в България е била сервирана 3 минути, преди да бъде предаден в Брюксел Националния план за възстановяване и устойчивост.

Неков заяви, че в Националния план за възстановяване и устойчивост е заложено до 2025 г. биологичните площи у нас да заемат 5% от обработваемите земи, а до 2027 г. да се увеличат до 7,6 на сто. Той припомни, че целта, заложена в стратегията „От фермата до трапезата“, е средният европейски процент да стане 25.

Заместник-министър Неков информира участниците, че по Първи стълб ще има подпомагане на биосертифицираните производители, а по Втори ще се изплащат субсидии за реализирана продукция и за загуби.

Той обърна внимание и за възможността пчеларите да получават подпомагане по Втори стълб за услугата опрашване в необлагодетелствани райони, в зоните по Натура 2000 и ако осъществяват подвижно пчеларство. Всеки, който заяви, че иска да опрашване в трайни насаждения, пчеларите ще бъдат подпомогнати на база пчелно семейство като до 200 кошера субсидията ще е 100%, между 200 и 500 кошера – 50%, а над този брой 10% от обявената ставка.

Зам.-министър Иван Христанов смята, че биоземеделието е изключително пренебрегнато. Той посочи 3 цели. Първо, биологичните продукти да станат популярни, харесвани и масови. Второ, да се включат повече оператори, за да могат цените да се намалят. Трето, да се сложи край на административния произвол.

Той сподели и впечатленията си от браншовите организации при проведените над 200 срещи от декември досега. „Едно и също се повтаряше: Дай на мен, за другия да няма.“

Няма да толерираме повече „въдство“. От две седмици правим страшни проверки, тъй като сме решени да не позволим някой да отглежда продукция като хоби, каза още Христанов.

Неговата визия на бъдещето в пазарен аспект е малките производители да задоволяват националния пазар, а големите да експортират брандирана продукция, така че да се възвърне авторитетът на България в градинарството.

Leave a Comment