Зад чаша кафе стоят 132 литра вода, зад килограм стекове 15 400 литра, зад зеленчуци 322 литра

 От всичките 1,386 милиарда кубически километра вода на земята, хората използват едва 1%
Обмисля се въвеждането на етикет, който показва какъв е водният отпечатък на всяка стока

река ЧаяКолко вода е необходимо за приготвяне на чаша кафе? Много повече от една чаша.

Една чаша кафе изисква 132 литра вода, според изчисленията на Water Footprint Network – платформа, която има за цел да насърчава устойчивото използване на прясна вода.

В изчислението влиза цялата производствена верига, включително водата, която отива за отглеждането на кафеното дърво, обработката на зърната, опаковането им и транспортирането им до супермаркета.

Това е известно като „скрита“ или „виртуална“ вода – не виждаме да се използва, но играе основна роля в производството на почти всичко, което консумираме, включително енергия, храна, дрехи, смартфони, коли и кафе.

„Всичко се нуждае от вода, за да бъде произведено“ , каза за Дойче веле Ертуг Ерчин, старши изследовател в Water Footprint Network.

„Има значително количество вода, използвано особено за храни и напитки. И това всъщност е вашият воден отпечатък, който е общото количество вода, което е необходимо за вашите модели на консумация.“

В крайна сметка водата, която излиза от нашите кранове у дома — нашата „директна“ консумация — представлява само малък дял от общия ни отпечатък.

Защо това има значение?

Прясната вода е ограничен ресурс. От изчислените 1,386 милиарда кубически километра вода на земята, само 3% е прясна вода. Само около 1% е достъпен за нас, защото останалата част се съхранява в ледници или ледени шапки, разказва Дойче веле.

Тази вода е подложена на нарастващ натиск от изменението на климата и нуждите на нарастващото световно население. Нарастващото търсене на вода в селското стопанство, индустрията и домакинствата доведе до опасения за недостиг на вода в някои части на света.

Около 2 милиарда души нямат достъп до безопасна  питейна вода, според ООН, докато около 2,3 милиарда живеят в страни с проблем с водата.

„Ние сме в криза“, каза Ерчин. „Това е тревожно. В същото време моделите на наличност се променят. Няма да намерим вода там, където ни е най-необходима, когато имаме най-голяма нужда от нея.“

Предотвратяването на тежка суша в райони с воден стрес ще бъде възможно само ако водата се използва с повече внимание и ефективност. Което ни връща към водните отпечатъци.

Как се сравняват страните?

Водните отпечатъци на различните страни се различават значително в зависимост от промишлените и селскостопанските дейности и моделите на потребление на населението .

В САЩ, например, средният воден отпечатък на човек на ден е около 7800 литра , два пъти повече от средното за света. Директното потребление в домовете  съставлява само около 3,5% от това, или 270 литра на човек на ден .

Германците използват около 125 литра на човек на ден, но това се повишава до 3900 литра , когато се вземе предвид „виртуалната“ вода. Междувременно в Индия дневният воден отпечатък на индивида е около 3000 литра, докато в Китай е 2934 литра .

Според Ерчин глобалното потребление на вода може да се повиши драстично, ако Индия и Китай започнат да консумират толкова, колкото хората в Европа и САЩ.

„В САЩ има голям месен сектор, има голям сектор на потребление… там има голяма покупателна способност “,  каза той, добавяйки, че диетата на Индия, която е по-малко ориентирана към месо, е една от причините за по-ниското водно потребление.

Как се подреждат различните продукти?

Селското стопанство е отговорно за повече от 70% от световното потребление на вода. Продуктите, които идват от култури или от животни, които се хранят с култури, като нашата храна и дрехи, се нуждаят от много вода.

Месните продукти и ядките са големи потребители на вода. Според Water Footprint Network са необходими повече от 15 400 литра вода, за да се произведе килограм говеждо месо, например. Килограм ядки се нуждае от 9063 литра, докато зеленчуците са в долния край на скалата с 322 литра на килограм.

След това има облекло, което идва от водоинтензивни памучни култури. Доклад  от 2015 г. на анализатори на данни на Trucost  показва консумацията на вода от памучна тениска на 3900 литра. Чифт  дънки изисква около 8000 литра, според  доклад на Water Footprint Network . Това включва ресурсите за напояване и събиране на памука, превръщането му в плат и направата на крайната дреха.

Почти 20% от глобалното изтегляне на вода е за промишлени цели .

Водата, използвана за производството на смартфон, например, добавя до 12 760 литра. Голяма част от това се използва при производството и сглобяването на компоненти, най-вече за разреждане на замърсителите в отпадъчните води, отделяни по време на производствения процес.

Как да намалим водния си отпечатък?

Въпреки че водата, използвана от хората у дома, бледнее в сравнение с количеството, използвано в промишлеността и селското стопанство, има неща, които можем да направим, за да ограничим отпечатъците си.

Ерчин подчертава, че целта трябва да бъде да се консумират по-малко неща като цяло, като се има предвид, че водата се използва за производството на всичко. Това означава използване на по-малко енергия у дома, закупуване на употребявани продукти, където е възможно, рециклиране и избягване на хранителни отпадъци. „Всяко парче храна, което пропилявате, означава косвено, че просто губите водата“, каза той.

Осъзнаването на водния отпечатък на храната, която купувате, може да промени избора ви, казва Сузане Шмайер , доцент по водно право и дипломация в IHE Delft  Institute for Water Education.

„Скритите“ 132 литра зад всяка чаша кафе, казва тя, може да ни накара да преминем към чай, което при 27 литра на чаша използва една пета от водата, която прави кафето. Другото е да ядете повече зеленчуци, а не водоемки месни продукти. “

Трябва ли продуктите да имат етикети за воден отпечатък?

Имаше призиви към компаниите да използват етикети за воден отпечатък, подобни на етикетите за хранителни стойности на хранителни продукти, за да повишат обществената осведоменост относно водата зад продуктите. Но засега няма споразумение.

„Мисля, че определено има смисъл да се направи това“, каза Шмайер. „Етикетирането определено е стъпка напред, за да направим потребителите тук в Европа и САЩ по-осъзнати и след това да могат да направят своя собствен избор.“

Връзката на водата с глобалната търговия и продуктите, които купуваме, обаче е сложна. Шмайер посочва, че често има други фактори, които трябва да се вземат предвид, когато става въпрос за водоемки стоки, внесени от други страни.

„Ние в Европа, а също и в САЩ, консумираме много храна, както и други продукти, за които ресурсите, които се използват, се отглеждат в други региони, включително в региони, които страдат от недостиг на вода“, каза тя пред DW.

„От гледна точка на водата, може би не трябва да консумираме южноафриканско грозде повече. Но от друга страна, това е важен икономически сектор за страната … който е отчаяно необходим, например, за подобряване на образованието или здравните услуги. Така че аз мисля, че трябва да погледнем и двете страни на монетата.“

Leave a Comment