ИЗК „Марица“ не може да насмогне със зеленчукови разсади на търсенето от нови кандидат-градинари

Все повече българи, нехващали през живота си мотика, се втурнаха да садят домати, краставици, тиквички, пипер

разсади ИЗК МарицаВ последните дни (преди и след Великден) Институтът по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“ непрекъснато е атакуван от кандидат-градинари, решили да отгледат собствени реколти зеленчуци.

Проф. Даниела Ганева

Проф. Даниела Ганева

„Броят на хората, които нямат нищо общо със земеделието, но отскоро са взели решение да засадят в дворовете си зеленчуци, наистина се увеличи и то много. Всеки ден ни питат могат ли да си закупят разсади от домати и други зеленчуци“, разказа директорът на института проф. Даниела Ганева.

Проблемът на новите градинари е, че ИЗК „Марица“ още от януари-февруари записва поръчки за сортове, създадени в научното заведение, и съобразява производството на разсади именно с предварително заявените количества. „Затова сега казваме на хората, че ако останат непродадени зеленчукови разсади, тогава ще ги потърсим да си закупят“, обясни проф. Ганева.

Тази година разсадите на ИЗК струват по 0,70 лв. за брой при 0,40 лв. година по-рано.

„Притеснявахме се, че цената е висока, но сметките за разходите показваха, че производството ни ще е с по-висока себестойност. Тук включваме харчовете за отопление на оранжериите, за торовете, за производството на семена, за труда“, продължи директорът.

Разсадите на института се търсят, тъй като семената са абсолютно автентични и са от сортове, създадени в института. Проверени са от Българската агенция по безопасност на храните и от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол.

С най-голям брой са заявените разсади на домати от сортовете „Розово сърце“, „Алено сърце“, „Идеал“ и сорта с чери домати „Аля“. Поръчката за тях е към 30 хиляди корена. От краставиците се произвежда сортът „Гергана“. От тиквичките – „Бистра“. А от пиперите „Ивайловска капия“, „Сиврия“ и други. Общото производство на разсади за продажба е към 50 000 броя.

Проф. Даниела Ганева препоръча на производителите с лични зеленчукови градини да наторят растенията около 10 дни след засаждането им. Преди това обаче, към 5 дни след засаждането, е добре да ги напръскат с инсектицид, тъй като в момента насекомите са истинска напаст – въшки, трипсове и други. След като заемат постоянното си място, разсадите не бива често да се поливат, тъй като нощните и сутрешни температури все още са ниски.

 

Leave a Comment