Производителят на торове „Неохим“ загуби 20% от цената на акциите заради новината за газа

Неохим порталПроизводителят на азотни торове „Неохим“АД в Димитровград загуби днес за часове над 20% от цената на акциите, търгувани на Българската фондова борса, съобщи „Инвестор.БГ“. Борсата отчита като цяло спадове на основния индекс SOFIX с 0,8% до 625 пункта, като и на по-широкия индекс BGBX40 с 1% до 145 пункта. Причината е в новината за спиране на доставките на руски газ.

Природният газ е основна суровина за производството на азотни торове за земеделието, които от миналата година досега поскъпнаха 3-4 пъти.

Спирането на природния газ за България от страна на „Газпром експорт“ поставя под въпрос и обезпечаването с торове на есенната сеитба, въпреки оптимистичното обещание на правителството да намери алтернативи на руския газ, особено след завършване на газовата връзка с Гърция това лято. Днес енергийният министър Александър Николов заяви, че най-зависимите от газа индустрии ще получават синьо гориво минимум още месец.

Следващи по спад от днес са цените на акциите на „Топливо“, които поевтиняха с малко над 10%, посочва „Инвестор“. 8% загубиха ценните книжа на „Зърнени храни България“, следвани от „Химимпорт“ с 4%, „Централна кооперативна банка“, „Алтерко“ и Агрия Груп Холдинг“ с по 3%.

Leave a Comment