Колко телешко месо се добива годишно в страната е въпрос за детективи

Различните институции не дават един отговор
Трупното говеждо месо поскъпна с почти 50% за по-малко от година

телеКак така през цялата 2021 г. в страната са заклани само 4440 броя телета? Откъде тогава е телешкото месо в магазините? Този въпрос бе отправен снощи към земеделския министър Иван Иванов в студиото на „Лице в лице“.

„Толкова са обявили кланиците“, отговори министърът.

И наистина, според предварителните данни от месечната дейност на кланиците за червено месо през 2021 г. е посочено, че общият брой на закланите телета на възраст до 1 година е 4440, а тяхното живо тегло е 1 252.2 тона. Кланичното им тегло пък е 616,5 тона.

Данните на аграрната статистика към 1 ноември 2021 г. дават информация само за общия брой телета в страната и не са пригодни за ползване, тъй като тук са включени и животни от млечните породи.

От по-подробната статистиката по данни до 1 ноември 2020 г. се вижда, че телетата за угояване до 1 година са 33 098 на брой. Спрямо 2019 г. техният брой е увеличен с цели 68%.

В същото време Наредба №3/2015 г. поставя минимални изисквания пред стопаните на месодайни породи говеда. А именно: Производителите „трябва да са реализирани на пазара  животни от същия вид, съответстващи най-малко на 0,2 животни на допустимо за подпомагане по схемата животно за периода от 1 октомври на предходната година до 30 септември на годината на кандидатстване.“

Надежда Рангелова, член на УС на Камарата на месодайното животновъдство, също смята, че данните от кланиците не показват цялостната картина. Принципно няма единна система, която да предоставя коректна информация по темата. ДФ „Земеделие“ посочва едни цифри на базата на декларирани животни за реализация. Министерството на земеделието има собствена статистика с други. БАБХ би следвало да дава най-точната информация, заяви Рангелова пред Агро Пловдив.

Тя информира, че в последните две години са се създали и нови телеугоителни стопанства.

„Не бива да се забравя още, че доста колеги животновъди направиха с държавна помощ малки кланични пунктове и също реализират месо през тях“, обърна внимание Надежда Рангелова. Тя призна обаче, че сивият дял в сектора не е малък.

Преди 4-5 години доста говеда, които не отговаряха на критериите на БАБХ за млечното говедовъдство, се вписаха като месодайни и това силно навреди на нашия сектор и не само в посока драстично намаляване на субсидиите, обясни Рангелова.

Това, което ще се промени през новия програмен период е, че месодайни животни от автохтонни породи ще се обособят като отделно направление за обвързано подпомагане.

Относно поскъпването на телешкото и говеждо месо, Надежда Рангелова посочи, че покачването на цените се диктува от обективни фактори. От 3 лева, дневният разход за изхранване на животно се увеличи на 6 лева. Затова трупното говеждо месо сега струва 12,50 лв. с ДДС, докато през  август 2021 г. беше 8,50 лв. с ДДС.

 

Leave a Comment