Цената на зърното може да се утрои до зимата, предупреди Асен Василев

ЕС трябва предприеме мерки пшеницата да не отива към страните, които могат да платят скъп, а към онези, които имат най-голяма нужда
Това, което предстои, не е нещо красиво, каза на икономически форум вицепремиерът

Асен ВасилевБез предприемането на единни действия, през зимата може да има удвояване и утрояване на цената на зърното. Това предупреди вицепремиерът Асен Василев при откриването на Софийския икономически форум. Той уточни, че към момента Русия не изнася зърно, а Украйна не може да го изнася, защото пристанищата й са блокирани от Русия. Транспортът по суша е с ограничен капацитет, съобщи БТА.

Повечето количества от зърно са изкупени от Китай, защото те са предложили най-високата цена, посочи Василев. Държавите, които имат най-голяма нужда от зърно като държавите в Северна Африка, ще получат много малки количества или изобщо няма да ги получат. Това от своя страна означава, че може да се очаква голяма мигрантска вълна от тези държави към Европа.

Ако Европа не задейства пазарните механизми да се помогне на бедните държави да се сдобият със зърно, може да се очаква масово завишаване на цените на храните в Европа, добави Василев. Предприемането на единни действия от страна на Европа означава да се задейства член 15, за да се задържи европейският пазар и всичкият износ, извън Европа, да бъде контролиран и не да отива към тези, които предложат най-висока цена, а към тези, които имат най-голяма нужда от зърно. По този начин ще се избегне хуманитарната криза и катастрофа.

Българският вицепремиер коментира, че от средата на януари се наблюдава напълно оттегляне на логистичната верига на енергийни и продоволствени доставки, което е знак, че още тогава е било ясно, че ще има война. Според него е изключително важно всички да бъдат подготвени за това, което предстои. „Това, което предстои, не е нещо красиво и през което ще минем лесно“, изтъкна министър Василев.

Ще има и други проблеми, които ще се появят в близко бъдеще. Те ще бъдат свързани с недостиг на строителни материали, както и на редки метали, прогнозира вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите. Затова Василев призова да се действа съвместно.

В средносрочен план трябва да се подобри свързаността между Гърция, България, Румъния и Полша, за да може да се изградят необходимите газопроводи, пътища, железопътни линии за предвижване на стоките, добави Василев. Той счита, че Черно море поне в близко бъдеще няма да може да бъде използван като транспортен канал, тъй като превозите на товари по него ще бъдат висорискови. Взимането на решения на ниво Европейски съюз трябва да се ускори, предупреди Василев.

Leave a Comment