ЕК одобри проект за цифрова трансформация на българските фермери

Европейският цифров иновационен хъб ще бъде разположен в Пловдив

Светлана БояноваЕвропейската комисия одобри за финансиране български проект AgroDigiRise за създаване на Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) по програмата Digital Europe. Това съобщи Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации и инициатор за основаването на българския цифров иновационен хъб за земеделие АгроХъб.БГ.

„Щастлива съм и горда да споделя с вас, че българското земеделие вече има своя Европейски цифров иновационен хъб в лицето на консорциума от членове на АгроХъб.БГ“, написа тя във ФБ профила си.

Проектът ще се изпълнява на територията на Пловдив, тук ще бъде и централният офис на Европейския цифров иновационен хъб.

„В следващите три години ще предложим на земеделските стопани от страната и на бизнеса от Южен централен район набор от услуги, свързани с цифрови технологии, които да им помогнат за тяхната цифрова трансформация и успешен бизнес!“, съобщава Светлана Боянова.

агрохъбХъбът ще работи в тясно сътрудничество с научни институции, ситуирани в Пловдив, а също и с IT фирми и браншови организации. Партньорите са общо 15, като Община Пловдив подкрепя проекта като асоцииран партньор.

Проектът ще се изпълнява три години, през които предимно на земеделски стопани и малки и средни предприятия от Южен централен район ще бъдат демонстрирани на практика цифрови технологии за техния бизнес.

Фермерите ще получават безплатно обучение за цифрови умения, както и възможност за консултации и достъп до финансиране за инвестиции. Земеделците ще имат директен достъп до специално създадени демополета и оранжерии. Ще имат възможността да получават съвети и препоръки на база на събраните данни с помощта на цифровите технологии.

„Ще бъдем и част от Европейската мрежа на ЕЦИХ-ове, одобрени от ЕК в другите страни членки“, обяснява Светлана Боянова.

„Благодаря за усилията и подкрепата на всички партньори в консорциума, както и на община Пловдив, на чиято територия ще бъде основната инфраструктура на ЕЦИХ! Благодаря и на невероятния ми екип от хора, които работиха усърдно за успеха на нашата инициатива!

Благодаря и на тези, които ни се довериха и ни помогнаха да представим отлично проектно предложение с ясни цели и с конкретни задължения и дейности за постигането им!“, пише още ръководителят на проекта.

Проектът ще бъде финансиран с 3 592 000 евро. Той е един от 4-те одобрени от ЕК проекти в конкуренция с общо 17 български предложения за ЕЦИХ по програмата Digital Europe.

Очаквайте повече информация в ексклузивно интервю на Светлана Боянова за Агро Пловдив.БГ

Leave a Comment