Износ на украинско зърно – да, но след като отпаднат пречките пред селскостопанския износ на Русия

Снимка на Shutterstock

Снимка на Shutterstock

Според Турция експортът на украинска и руска зърнена продукция през Босфора може да достигне 50 млн. тона до края на годината

Руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко заяви днес, че сделката с посредничеството на Турция за деблокиране на украинския износ на зърно през Черно море може да се сблъска с проблеми. Тя може да се провали, ако пречките пред износа на селскостопански продукти от Русия не бъдат решени едновременно с началото на доставката на украинско зърно, тъй като двата документа са подписани едновременно, предаде агенция „Интерфакс“, цитирана от Ройтерс и БНР.

„Ние винаги се надяваме на най-доброто и се надяваме, че нашите партньори също ще реализират двата компонента от тази сделка за зърно: относно износа на зърно от Украйна и относно премахването на ограниченията върху износа на руско зърно като цяло“, отбеляза той.

„Интерфакс“ също така цитира думите на Руденко, че доставките на зърно от Украйна ще започнат скоро и той се надява зърнената сделка да бъде изпълнена.

В същото време днес Ибрахим Калъм, говорител на турския президент Ердоган, каза пред Блумбърг, че до 50 милиона тона зърно от Украйна и Русия ще могат да достигнат световните пазари до края на годината чрез Съвместния координационен център в Истанбул.

По думите на Калън, цитирани от БТА, доставките може да започнат до две седмици и макар че споразумението е подписано за срок от четири месеца, продължителността му би могла да бъде удължена.

Според изчисленията, представени от говорителя, между 40 и 50 тона зърно, от които 20-25 млн. тона, съхранявани на склад в Украйна, и 25-30 млн. тона в Русия, може да бъдат превозени до края на годината.

Сделката за зърнения коридор беше подписана на 22 юли, когато страните се споразумяха да разрешат износа на украинско зърно от нейните пристанища на Черно море. Координационният център, който трябва да наблюдава целия процес, започна вчера да работи в Истанбул, отбеляза по-рано руското министерство на отбраната.

 

Leave a Comment