Ръководства на БАБХ са източвали държавата с десетки милиони лева години наред

Държавната помощ към двете фирми с инсенератори е 60 млн. лв., от които между 30 и 50% са усвоени без извършване на платената дейност с помощта на фалшиви ветеринарни доклади
Закупени са ваксини за Син език за почти 3 милиона лева, без да има нужда от тях

Иван ХристановБившият зам.-министър на земеделието и храните Иван Христанов разкри подробности за схема за източване на държавни средства чрез инсинераторите, в които се изгарят умрели животни. В последния си работен ден вчера той подаде и сигнал за измамата в ГДБОП. Преди това за схемата е имало журналистическо разследване (на Генка Шикерова – виж ТУК), имало е въпроси на депутати, подавани са сигнали до прокуратурата, но тя е бездействала през цялото време.

„Направихме проверка, при която разкрихме, че ръководството на БАБХ, заедно с конкретни експерти, са създали умишлено схема за източване на държавен ресурс. Става дума за инсинераторите, в които се изгарят умрели животни. За инсинерирането се плаща от държавата по схема за държавна помощ. Оказва се че животни са изгаряни по няколко пъти. Има огромна разлика между дата на изгаряне на животното и датата на смъртта. Животните, при които разликата в този период е над 30 дни, са около 20 хиляди“, разказа той пред Нова тв.

Христанов посочи, че двете фирми, които имат договори с БАБХ от години за изгаряне на трупове, разполагат с общо 6 инсинератора на две локации. Те са получавали 1150-1170 лева/тон за дейността си. От документите се вижда, че са изгаряни и необичайно тежки крави с тегло 700 кг. 13 такива крави гигантски крави например са описани в област Добрич, но вероятно те са хиляди в цялата страна.

Съмненията на Иван Христанов са, че голяма част от животните, които са описани като инсинерирани, на практика са били или изядени, или загробени в ями извън селата. Според неговото разследване (извършено с помощта на вътрешен одит и инспектората на земеделското министерство) от договорираната между БАБХ и двете фирми с инсинератори държавна помощ в размер на почти 60 млн. лв., между 30 и 50 процента са платени за реално неизвършена дейност.

В схемата са участвали и официални ветеринари от областните дирекции на агенцията по безопасност на храните. Увереността на Христанов, че в схемата са замесени и официални ветеринари е, че именно те трябва да приемат труповете, да напишат подробен доклад, който трябва да бъде одобрен от директорите на областните дирекции на БАБХ. След като мине тази процедура, парите се плащат на двете фирми с инсинераторите.

Той даде пример с инсинератор, който от средата на 2018 г. вече не е в област Перник, но продължава да отчита дейност именно там. И тази дейност е официализирана от областната дирекция на БАБХ.

Бившият заместник-министър на земеделието е убеден, че висшето ръководство на агенцията е било наясно със схемата, тъй като дейността на БАБХ се контролира от 11 норматива, чиято цел е да не се допуснат нарушения. Именно ръководствата на БАБХ са създавали чадър над схемата за източване на държавни средства, каза Христанов.

Той уточни, че говори за директори на агенцията, които са били на тази длъжност преди 31 декември 2021 г., откогато директор е проф. Христо Даскалов. Бившият заместник-министър отказа да назове имена на директори. Припомняме, че през 2021 г. начело на агенцията бяха проф. Паскал Желязков (който септември 2019 г. зае мястото на Дамян Илиев – директор от 2015 г.), доц. Деян Стратев, който остана само 40 дни на тази длъжност и сам се отказа от нея. Мястото му бе заето от Христо Вълчанов, бивш директор на агенцията в Хасково до идването на проф. Даскалов в последния ден на 2021 г.

Иван Христанов е подал сигнал към ДАНС и за далавера с ваксини срещу Син език. Миналата година високопоставен служител на агенцията е подготвил доклад до директора, в който предлага да се закупят по-малък брой ваксини, тъй като има голяма складова наличност от ваксини в срок на годност. Въпреки доклада са закупени огромен брой ваксини да близо 3 млн. лв., но срокът им на действие е бил по-малък от условието в обществената поръчка. Докато е продължавало разследването е разговаряно с фирмата да си приеме обратно дозите и да върне парите, но тя е отказала.

Заради по-късия срок на годност вероятно кампанията по ваксиниране на овцете трябва да се измести по-напред, каза Христанов.

Той изрази възмущение, че са източени толкова много пари от държавата в момент, в който животновъдите бедстват и се чудят как да закупят фураж за животните. милионите са отишли при малко хората, които според иван Христанов са в дилема дали да си купят с тях Майбах или Ролс Ройс.

Leave a Comment