КЕВР: Предложената цена на „Булгаргаз“ за август няма да има съществени изменения

По-евтин газ се очаква след като заработи новата връзка IGB, каза новият стар председател Иван Иванов

Няма да има съществени изменения на предложената от „Булгаргаз“ цена на природния газ за август. Това каза днес новият стар председател на КЕВР Иван Иванов. „Булгаргаз“ предложи този месец газът да е по 297 лева за мегаватчас, което е с около 60 на сто по-скъпо спрямо юли. Очакванията са, че енергийният регулатор ще се произнесе по това заявление до 12 август.

природен газИванов не очаква България отново да стане клиент на „Газпром“. „Европейският съюз вече се движи в друга посока“, каза той и добави, че според него Европа ще постигне енергийна независимост след като преживее предстоящата тежка зима.

Природният гас се очаква да поевтинее, когато новата газова връзка IGB влезе в търговска експлоатация.

„Дори и в момента „Булгаргаз“ купува руски газ, но през посредници“, коментира още Иван Иванов. Вносът е от Гърция, които има увеличени доставки на руски газ. „Булгаргаз“ купува енергията от търговци в съседката ни, но вече по-висока цена. В момента, в който Иванов е следял тази схема, газът е влизал в Гърция при цена от 85 евро на мегаватчас. След това „Булгаргаз“ е купувал газ от гръцката DEPA при цена от 95 евро за мегаватчас, а от други търговци цената е стигала до 105 евро за мегаватчас.

Председателят на КЕВР каза, че финансовото състояние на „Булгаргаз“ буди притеснения. Задълженията на дружеството вече надхвърлят 500 млн. лева, а 300 млн. лева от тази загуба идва от неплатени задължения на „Топлофикация София“.

Leave a Comment