БАПОП иска да отпадне от Наредба №1 условието котелът за отопление на оранжериите да е „СЕ“

Чери домати Кумато

Чери домати Кумато

Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) поиска две промени в Проекта за допълнение на Наредба №1 за условията и реда за предоставяне на извънредна финансова помощ на земеделските стопани от определени сектори.

С проектонаредба отхлабват изискване към отопляеми оранжерии за получаване на извънредна помощ

Припомняме, че става въпрос за наредбата, обнародвана на 15 юли 2022 г., която касае производителите на птици, свине, винено грозде и оранжерийна продукция, за които е определена извънредна помощ в размер на малко над 62 млн. лв.

В края на юли по настояване на БАПОП към наредбата бе добавена възможност оранжерийните производители, които отопляват съоръженията, да могат да доказват това и със счетоводен документ за придобито отоплително съоръжение (котел) с „СЕ“ маркировка“. В първоначалния вариант от производителите се изискваше да представят одобрен инвестиционен проект (за котелна инсталация – б.р.) в съответствие с изискванията на Закона за устройство на територията – изискване, което щеше да хвърли много от оранжерийните производители в административни плетеници и разходи.

Новото предложение се прави в рамките на срока за обществено обсъждане на Проекта за допълнение на Наредба №1, който изтича на 8 август.

Ето и предложението на БАПОП, изпратено вчера, 3 август, до държавния експерт Калина Тутева от Дирекция „Пазарни мерки и организации на производителите“ в МЗм:

Във връзка с общественото обсъждане на Проект на Наредба за допълнение на Наредба 1 от 12 юли 2022 г. и забележките направени от г-н Владимир Величков, ние от БАПОП имаме следните предложения:

1. Да се добави изискване за “договор за доставка на топлоенергия с доставчик, който произвежда и продава топлоенергия”, тъй като оранжериите са отопляеми, но от вид, който не сме предвидили;

2. Предлагаме да отпадне изискването „придобитото отоплително съоръжение (котел) да е с „СЕ“ маркировка“. Повечето оранжерии са изградени и пуснати в експлоатация преди България да стане член на ЕС и нямат такъв сертификат. Това изискване ще ощети болшинството от производителите на оранжерийна продукция.

Разчитаме, че ще вземете под внимание нашите коментари. При необходимост от допълнителна информация оставаме на разположение. С уважение:

Йордан Кръстанов Председател на Управителен съвет БАПОП

Leave a Comment