ООН: Световните цени на зърното и растителните масла паднаха с 11-19% през юли

Индексът на храните спрямо юни бе намален с 8,6 на сто, а спрямо година по-рано е +13,1 процент

пшеница при с. ПравищеСветовните цени на храните паднаха рязко през юли, като цените на основните зърнени култури и растителни масла се понижиха с повече от десет процента, съобщи днес Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Авторитетният индекс на цените на храните на ФАО е средно 140,9 през юли, което е спад от 8,6% спрямо юни. Спадът на индекса продължава за четвърти пореден месец след достигане на рекордно историческо ниво в началото на годината. Спрямо юли 2021 г. обаче стойността на този индекс, който следи месечните колебания в световните цени на най-търсените хранителни продукти, се оказва с 13,1 на сто по-висока.

„Спадът на изключително високите цени на храните е добре дошъл, особено по отношение на достъпността на храните; въпреки това остават много несигурности, включително високите цени на торовете, които биха могли да повлияят на перспективите за производство и поминъка на фермерите“, каза главният икономист на ФАО Максимо Тореро.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО падна с 19,2 процента през юли спрямо предходния месец, достигайки най-ниското си ниво от десет месеца. Спадът на международните котировки засегна всички видове растителни масла, като цените на палмовото масло се понижиха поради очакваното силно увеличение на доставките за износ в Индонезия, рапичното масло поради прогнозираната силна реколта и соевото масло поради продължаващото слабо търсене. Въпреки продължаващата несигурност с логистиката в Черноморския регион, цените на слънчогледовото масло също се понижиха значително на фона на ниското търсене на внос в света. Спадът на международните котировки на растителни масла също беше улеснен от намаляването на цените на суровия петрол.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО падна с 11,5 процента за месеца, като същевременно се повиши с 16,6 процента спрямо нивата от юли 2021 г. Спадът на цените засегна всички видове зърно, включени в този индекс, преди всичко пшеницата, чиито световни цени паднаха с цели 14,5%. Това, от една страна, се дължи на постигнатото споразумение между Украйна и Руската федерация за деблокиране износ от ключови черноморски пристанища, а от друга, нарастващо сезонно предлагане в Северното полукълбо, където прибирането на реколтата продължава. През юли световните цени на грубите зърна паднаха с 11,2%, със спад от 10,7% при царевицата, отчасти поради постигнатото споразумение за износ на зърно от Черноморския регион и сезонното нарастване на предлагането в Аржентина и Бразилия.

Индексът на цените на захарта на FAO се понижи с 3,8% от нивото си през юни на фона на опасения за по-нататъшно забавяне на световната икономика, отслабване на бразилския реален обменен курс и по-ниски цени на етанола, което води до по-високо производство на захар в Бразилия в сравнение с предишни прогнози. Евентуалното увеличение на износа, както и благоприятните прогнози за производство в Индия, също допринесоха за спада на световните цени на захарта, докато опасенията относно въздействието на продължителното горещо и сухо време върху реколтата от захарно цвекло в Европейския съюз попречиха на цените от по-нататъшен спад.

На фона на забавяне на търговската активност индексът на цените на млечните продукти на ФАО се понижи с 2,5 процента спрямо юни, но все още е с 25,4 процента по-висок от юли 2021 г. Цените на сухото мляко и маслото се понижиха, докато цените на сиренето останаха стабилни поради търсенето в популярни туристически дестинации в Европа.

Индексът на цените на месото на ФАО също се понижи с 0,5 процента на месечна база през юли поради по-слабото търсене на внос на говеждо, агнешко и свинско месо. Световните цени на птичето месо достигнаха рекордно високо ниво поради силното световно търсене на внос и намаленото предлагане в резултат на огнища на птичи грип в Северното полукълбо.

Leave a Comment