Сложете в гнездото на домашната кокошка фалшиво яйце и билки

17_galmaДомашното стопанство, което на село осигуряваше някога обилна зимнина и чиста храна, отново се завръща. Едно, заради високите цени на храните, второ, заради желанието на хората да консумират продукти, които сами са произвели.

Кокошките открай време са полезна част от стопанството. Те се хранят с всичко – от корите и семките на пъпешите, дините и тиквите, до недоизядената на трапезата храна. Обичат всякакви семена, от тревите предпочитат тученицата и щира, но кълват общо взето по всичко зелено. В замяна снасят пресни яйца, които са сред най-полезните и употребявани в кухнята храни.

Като отделите двор за птичето семейство, може да засеете в него полезни билки, които ще подобрят полезния състав на яйцата.

Смята се, че някои растения, пресни или сушени, стимулират снасянето на яйца при кокошките, чиито диви предци са използвали определени билки за гнезда, за да предпазят малките от бактерии или паразити.

Много билки действат като безопасни, естествени репеленти за насекоми и помагат да изгоните мухи, акари и други вредители от вашия кокошарник. Те също така укрепват имунитета на птицата и действат като стимулатори на снасянето на яйца при кокошките носачки.

Магданоз, невен, слънчоглед, копър, чесън и други могат да растат в тяхната градина. Не забравяйте обаче да ги предпазите в началните етапи на развитието им с прегради, защото иначе ще бъдат унищожени рано-рано.

От слънчогледовите пити можете да направите забавление за кокошките, като ги нарежете на парчета, след като узреят, и ги вържете за клоните на дърво, така че да са малко над земята. Привлечени от семките, които са сред най-любимата им храна, кокошките ще са готови да размахат крила, за да ги достигнат и така ще са в добра кондиция.

Гнездото за снасяне се прави от смесени изсъхнали треви, сред които може да сложите и шепа пресни билки, нарязани на ситно.

От стари времена се знае, че едно фалшиво яйце в гнездото стимулира яйцеснасянето. То може да е издялано от дърво, или да е топче от тенис на маса. Може да е и овален речен камък, керамична топка и всичко, което наподобява яйце. Фалшивото яйце подсказва на младите кокошки носачки къде да снасят. Другата му функция е да откаже пернатите да кълват яйцата и да ги изяждат.

 

 

Leave a Comment